Składniki (na 2 porcje):
- 2 awokado
- 4 jajka klasy M
- Serek Wiejski
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 kostki miękkiego masła
- dymka do dekoracji
- kilka listków sałaty rzymskiej mini
- kilka pomidorków cherry
- sól, pieprz
- cytryna
Wykonanie (15 minut):
Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i wybierz trochę miąższu z wnętrza, powiększając wgłębienie – miąższ zachowaj na później. Posmaruj przekrojone awokado z wierzchu sokiem z cytryny. Odkrój kawałek spodu, żeby było stabilniejsze.
Nałóż do przekrojonych awokado po łyżeczce Serka Wiejskiego i wbij po 1 jajku. Następnie piecz przez 7–10 minut w 200 stopniach.
Pozostały miąższ wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj nim tosty.
Wyciągnij awokado z piekarnika, udekoruj je z wierzchu Serkiem Wiejskim dookoła zapieczonego żółtka, podawaj z tostami i prostą sałatką z sałaty i pomidorków. Całość posyp garścią posiekanej dymki.
Więcej przepisów znajdziesz TU