Składniki (na 2 porcje):

  • 2 awokado
  • 4 jajka klasy M
  • Serek Wiejski
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 kostki miękkiego masła
  • dymka do dekoracji
  • kilka listków sałaty rzymskiej mini
  • kilka pomidorków cherry
  • sól, pieprz
  • cytryna

Wykonanie (15 minut):

Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i wybierz trochę miąższu z wnętrza, powiększając wgłębienie – miąższ zachowaj na później. Posmaruj przekrojone awokado z wierzchu sokiem z cytryny. Odkrój kawałek spodu, żeby było stabilniejsze.

Nałóż do przekrojonych awokado po łyżeczce Serka Wiejskiego i wbij po 1 jajku. Następnie piecz przez 7–10 minut w 200 stopniach.

Pozostały miąższ wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Posmaruj nim tosty.

Wyciągnij awokado z piekarnika, udekoruj je z wierzchu Serkiem Wiejskim dookoła zapieczonego żółtka, podawaj z tostami i prostą sałatką z sałaty i pomidorków. Całość posyp garścią posiekanej dymki.

Więcej przepisów znajdziesz TU