Brownie to czekoladowo-maślane ciasto, którego tekstura może się zmieniać zgodnie z waszym upodobaniem. Jeśli lubicie bardziej wypieczone i suche, musisz potrzymać je dłużej w piekarniku. Jeśli uwielbiacie wilgotny, lekko klejący się środek tego wypieku, starajcie się pilnować, co do minuty czasu podanego w przepisie. A gdy uwielbiacie go wersji fondant, wyjmujecie go z piekarnika przed oczekiwanym czasem. Zgodnie z upodobaniami możecie dorzucać do niego różne dodatki. Mogą to być orzechy, suszone owoce, kawa lub mięsiste, świeże owoce typu maliny, które doskonale komponują się zarówno z czekoladowym, jak i białym brownie.
Czym różni się białe brownie od czekoladowego?
W tradycyjnym brownie używacie ciemnej czekolady. W wersji white, kruszycie białą czekoladę. Nie jest to jednak konieczne, jeśli tak jak w obecnym przepisie na mocno cytrynowe brownie dacie odpowiednią ilość masła i cukru pudru, a ciasta nie będziecie zbyt długo trzymać w piekarniku. Właściwe proporcje wspomnianych składników zapewnią wam idealnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto przypominające konsystencją tradycyjne brownie.
Brownie cytrynowe – przepis na szybkie i niezwykle smaczne ciasto
Niewątpliwie zaletą brownie jest jego szybkie wykonanie. Aby zrobić brownie cytrynowe, potrzebujecie nie więcej niż kilkanaście minut, a czas jego pieczenia nie przekracza 22 minut. Składnikami niezbędnymi do zrobienia brownie są:
- 250 g drobnego cukru
- 170 g roztopionego i ostudzonego masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- odrobina wanilii lub cukru waniliowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 g mąki
- szczypta soli
Na samym początku szykujecie blachę o średnicy 23 cm i wykładacie ją papierem do pieczenia. Następnie rozgrzewacie piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Później sparzacie wrzątkiem cytrynę, a jej skórkę ścieracie na tarce. Wsypujecie ją do miski i dorzucacie tam drobny cukier. Rozprowadzacie cukier palcami po skórce, bo dzięki temu uwolni się więcej olejków eterycznych i ciasto będzie bardziej aromatyczne. Następnie wlewacie tam roztopione i ostudzone masło, całe jajka, żółtka oraz cukier waniliowy i miksujecie. Potem dolewacie sok z cytryny. Przesiewacie do tego przez sitko mąkę oraz sól. Wylewacie na blachę i pieczecie około 20-22 minut. Sprawdzacie za pomocą patyczka, czy konsystencja wam odpowiada.
Kiedy ciasto przestygnie, możecie do niego zrobić lukier. Potrzebujecie do tego 120 g cukru pudru, 55 g serka śmietankowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, skórkę z połówki cytryny, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (nie jest to konieczne). Rozcieracie najpierw cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę. Następnie dodajecie skórkę z cytryny oraz serek. Smarujecie tym ciasto.