Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich bliskich? Przygotujcie dla nich rozpływające się w ustach ciasto z masą budyniową z dodatkiem śmietany, kruchym spodem, kruszonką i owocami. Ten przepis ma wszystko, czego szukacie i co jest uwielbiane. Jeśli nie przepadacie za wiśniami, możecie użyć np. jeżyn, malin, jagód lub innych kwaskowatych owoców. Odpowiednie będą również kawałki jabłek o mniej słodkich odmianach.

Kruche ciasto z wiśniami lepsze niż babcine - przepis

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach ok. 29 x 25 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g bardzo zimnego, startego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 300 g umytych i wydrylowanych wiśni*
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania (łącznie ok. 80 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 330 ml kwaśnej śmietany 18%

*Opcjonalnie, mogą być też inne miękkie i nieduże, kwaskowate owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie spód i wierzch ciasta: do miski przesiejcie mąkę, dodajcie starte zimne masło i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie do masy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszajcie (najlepiej ręcznie) i zagniećcie szybko gładkie ciasto. Odkrójcie i odłóżcie na bok ok. 1/4 przygotowanego ciasta, przełóżcie je do lodówki. Pozostałą część rozwałkujcie i rozłóżcie na blasze. Ponakłuwajcie widelcem i pieczcie przez 20 minut w temp. 180 st. C. 
     
  2. W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, przygotujcie masę śmietanowo-budyniową: ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Wsypcie budyń, zmiksujcie na wolnych obrotach, by proszek budyniowy połączył się z pianą z białek. Dodajcie śmietanę 18% i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wiśnie, delikatnie i szybko połączcie - by owoce połączyły się z ciastem, ale nie puściły soku. Wylejcie masę na jeszcze ciepłe ciasto i rozprowadźcie równą warstwą.
     
  3. Po 20 minutach pieczenia wyjmijcie spód ciasta z piekarnika. Wyciągnijcie również mniejszy kawałek ciasta z lodówki i zetrzyjcie go na tarce - pokryjcie równomiernie wierzch ciasta. Włóżcie ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 30-35 minut, aż wierzch się zezłoci - sprawdzajcie podczas pieczenia przez szybkę, jak wygląda ciasto.