Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich bliskich? Przygotujcie dla nich rozpływające się w ustach ciasto z masą budyniową z dodatkiem śmietany, kruchym spodem, kruszonką i owocami. Ten przepis ma wszystko, czego szukacie i co jest uwielbiane. Jeśli nie przepadacie za wiśniami, możecie użyć np. jeżyn, malin, jagód lub innych kwaskowatych owoców. Odpowiednie będą również kawałki jabłek o mniej słodkich odmianach.
Kruche ciasto z wiśniami lepsze niż babcine - przepis
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach ok. 29 x 25 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g bardzo zimnego, startego masła
- 5 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 300 g umytych i wydrylowanych wiśni*
- 5 białek
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania (łącznie ok. 80 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 330 ml kwaśnej śmietany 18%
*Opcjonalnie, mogą być też inne miękkie i nieduże, kwaskowate owoce.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie spód i wierzch ciasta: do miski przesiejcie mąkę, dodajcie starte zimne masło i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie do masy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszajcie (najlepiej ręcznie) i zagniećcie szybko gładkie ciasto. Odkrójcie i odłóżcie na bok ok. 1/4 przygotowanego ciasta, przełóżcie je do lodówki. Pozostałą część rozwałkujcie i rozłóżcie na blasze. Ponakłuwajcie widelcem i pieczcie przez 20 minut w temp. 180 st. C.
- W międzyczasie, gdy ciasto się piecze, przygotujcie masę śmietanowo-budyniową: ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Wsypcie budyń, zmiksujcie na wolnych obrotach, by proszek budyniowy połączył się z pianą z białek. Dodajcie śmietanę 18% i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wiśnie, delikatnie i szybko połączcie - by owoce połączyły się z ciastem, ale nie puściły soku. Wylejcie masę na jeszcze ciepłe ciasto i rozprowadźcie równą warstwą.
- Po 20 minutach pieczenia wyjmijcie spód ciasta z piekarnika. Wyciągnijcie również mniejszy kawałek ciasta z lodówki i zetrzyjcie go na tarce - pokryjcie równomiernie wierzch ciasta. Włóżcie ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 30-35 minut, aż wierzch się zezłoci - sprawdzajcie podczas pieczenia przez szybkę, jak wygląda ciasto.