Kuchenne triki i sztuczki potrafią zastąpić braki w szufladzie z gadżetami. Jeśli nie chcecie tymczasowo nic kupować, wystarczy uruchomić wyobraźnię. Naszym babciom i dziadkom w kuchni na pewno jej nie brakowało. W dawnych czasach w sklepach brakowało wszystkiego. Pokrywki do słoików twist wraz z samym szkłem mogą się przydać w zupełnie nowej roli - tym razem nie do wekowania. 

Potrzeba w kuchni matką wynalazków 

Stare słoiki z pokrywkami lub bez mogą stać się nowymi szklankami, ale nie tylko. Nadają się one również jako ekologiczny, wielorazowy pojemnik na obiad w pracy. Zrobicie z nich też domowe lampiony do ogrodu (do środka wystarczy włożyć świeczkę typu tealight lub girlandę ze światełkami na baterię) czy dekoracyjne świeczniki w rustykalnym stylu. 

Niewiele osób jednak wie, że blaszane pokrywki do słoików mogą się również pełnić rolę tarki lub obieraczki do warzyw. Jeśli tylko macie pusty słoik i nożyk, błyskawicznie zrobicie z ich pomocą te 2 kuchenne akcesoria. 

Pokrywki do słoików zamiast tarki

Wiele lat temu u babci zauważyłam słoiki z podziurawionymi pokrywkami, ale nigdy nie zapytałam, o co chodzi. Myślałam, że ma to związek z „chomikowaniem” różnych rzeczy i przyzwyczajeniami z dawnych, trudnych lat. To mógłby być drażliwy temat, więc nie dopytywałam. Niedawno, przeglądając internet przy zupełnie innej okazji, dowiedziałam się, o co chodzi. Podziurawione pokrywki do słoików nasadzone na ich otwory to w rzeczywistości prosta tarka do warzyw. Ścierając na takich oczkach warzywa, wiórki zostają w środku - genialne w swojej prostocie. Wystarczy zrobić niewielkie dziurki nożykiem lub scyzorykiem i lekko je popodważać, by otrzymać tarkę.

Co jeszcze można zrobić z pokrywki do słoików?

Jeśli nie będziecie dziurawić wieczka w całości, tylko pozostawicie w nim 1 większy otwór (wystarczy go nieco podważyć, jak na zdjęciu), otrzymacie nie tarkę, ale prowizoryczną, wakacyjną obieraczkę do jarzyn. Dzięki niej możecie obrać marchewkę i inne warzywa - na biwaku w lesie o obieraczkę z kuchni bywa trudno. Jeśli z 1. słoika zrobicie tarkę, a z 2. obieraczkę, na wakacyjnym leśnym wyjeździe w terenie za chwilę zjecie świeżą, nie sklepową surówkę.