Składniki:
- duży arbuz (najlepiej bezpestkowy),
- garść mięty,
- garść rozmarynu,
- łyżeczka miodu,
- litr wódki,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Podczas zakupu arbuza upewniamy się, że jest dojrzały - opukujemy go i sprawdzamy, czy wydobywa się charakterystyczny głuchy, pusty dźwięk. To znak, ze jest gotowy do spożycia.
- Wydrążamy niewielki otwór na czubku w miejscu usuniętego ogonka.
- Wyciągamy niewielką ilość miąższu za pomocą łyżeczki lub wykrawacza.
- Staramy się zamieszać tak, aby we wnętrzu delikatnie rozbić miąższ.
- Wsypujemy cynamon, wlewamy wódkę i mięte z rozmarynem.
- Zakrywamy całość za pomocą wyciętego "kapelusza".
- Owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 3 dni.
- Po tym czasie zlewamy i przecedzamy gotową nalewkę.