Składniki:

  • duży arbuz (najlepiej bezpestkowy),
  • garść mięty,
  • garść rozmarynu,
  • łyżeczka miodu,
  • litr wódki,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Podczas zakupu arbuza upewniamy się, że jest dojrzały - opukujemy go i sprawdzamy, czy wydobywa się charakterystyczny głuchy, pusty dźwięk. To znak, ze jest gotowy do spożycia.
  2. Wydrążamy niewielki otwór na czubku w miejscu usuniętego ogonka.
  3. Wyciągamy niewielką ilość miąższu za pomocą łyżeczki lub wykrawacza.
  4. Staramy się zamieszać tak, aby we wnętrzu delikatnie rozbić miąższ.
  5. Wsypujemy cynamon, wlewamy wódkę i mięte z rozmarynem.
  6. Zakrywamy całość za pomocą wyciętego "kapelusza".
  7. Owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 3 dni.
  8. Po tym czasie zlewamy i przecedzamy gotową nalewkę.