W zapracowany, zabiegany dzień lub przy dzieciach, które ciągle dokazują, nie ma lepszego i szybszego obiadu niż kluski leniwe. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, w wersji na słodko i na słono. To przy tym banalny, a jednocześnie wciąż, mimo ostatnich podwyżek cen, tani przepis, który możecie podawać na różne sposoby. Te sycące kluseczki to "komfortowe" jedzenie, które szybko poprawi humor domownikom.

Kluski leniwe Ani Starmach

Składniki (na 4 solidne porcje):

  • 500 gramów tłustego twarogu
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

  1. Przełóżcie twaróg do dużej miski i rozdrobnijcie go widelcem.
  2. Dodajcie do białego sera jajka, sól i większość mąki (zostawcie 2-3 łyżki na później, do podsypania blatu lub stolnicy).
  3. Wyróbcie ręcznie masę serową do ciasta o gładkiej konsystencji.
  4. Ciasto podzielcie na kilka części. Każdą zrolujcie do wałka o średnicy ok. 2 cm i lekko spłaszczcie go dłońmi. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypcie blat lub stolnicę mąką. 
  5. Gotowe wałeczki z ciasta pokrójcie pod skosem na niewielkie pojedyncze kluseczki.
  6. Przygotujcie duży garnek i zagotujcie w nim wodę. Na wrzątek zacznijcie partiami wrzucać kluski leniwe.
  7. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kluseczki będą gotowe. Wyłówcie je z garnka za pomocą cedzaka lub sitka. 
  8. Na średniej wielkości patelni przygotujcie słodką okrasę (zasmażkę). Rozpuśćcie masło, dodajcie bułkę tartą, a następnie, po chwili dołóżcie cukier. Całość przesmażcie przez chwilę do zrumienienia się bułki tartej.
  9. Gotową zasmażką tuż przed podaniem polejcie wasze kluski leniwe.

Jak podawać kluski leniwe Ani Starmach?

U Ani Starmach leniwe są na słodko (patrzcie punkt 8 przepisu). Jeśli nie lubicie klusek i obiadów na słodko, możecie pominąć cukier w przepisie i okrasić gotowe leniwe przesmażoną na maśle i bułce tartej natką pietruszki, innymi ziołami i / lub podprażonymi pestkami dyni, słonecznika lub orzechami.

Leniwe będą pasować również w popularnej, klasycznej wersji, do gęstej i kwaśnej śmietany 18%, cukru i cynamonu. Możecie też, w sezonie na świeże owoce, polać je sosem owocowym, np. jagodowym lub truskawkowym. Taki sos poza sezonem przygotujecie również z mrożonych owoców lub z zeszłorocznych przetworów - wystarczy podgrzać i zredukować nieco domowy dżem. Do klusek leniwych będzie pasować również po prostu cukier puder.