Kluski leniwe to pyszne i szybkie danie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego wielką zaletą jest to, że można przygotować je na różne sposoby – na słodko, ale też w wersji bardziej wytrawnej. Zamiast korzystać z tradycyjnego przepisu, zróbcie je w zupełnie inny sposób. Dzięki temu wyjdą bardzo miękkie i puszyste.
Kluski leniwe bez twarogu i jajek
Nawet jeżeli nie macie w domu twarogu i jajek – bez problemu przyrządzicie kluski leniwe. Zastanawiacie się w jaki sposób? Wystarczy, że dodacie do nich tofu. Taka propozycja będzie idealna dla wegan, ale też tych, którzy chcą spróbować tej tradycyjnej potrawy w nieco odmienionej wersji.
Kluski leniwe przygotowane w formie wegańskiej smakują tak samo dobrze, jak te tradycyjne, które robiły nasze babcie. Będą mięciutkie i bardzo delikatne.
Przepis na kluski leniwe z tofu
Potrzebne składniki:
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 360 g (2 kostki) tofu naturalnego
- ok. 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. orkiszowa, typu 1850)
- 60 g soku z cytryny
- 4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- sól.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zblendujcie na jednolitą masę sok z cytryny, tofu i ksylitol.
- Później dodajcie obie mąki zmieszane z cynamonem.
- Zagniećcie ciasto, a następnie przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę.
- Ciasto podzielcie na 4 części i z każdej z nich uformujcie cienki wałek.
- Nożem odcinajcie z niego kluski w kształcie rombu.
- W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę i wrzućcie do niej kluski.
- Delikatnie mieszajcie, żeby nie przywarły do dna i gotujcie je przez ok. 4-5 minut.
- Na koniec wyjmijcie je za pomocą łyżki cedzakowej.
Kluski leniwe przygotowane w ten sposób najlepiej podawać na słodko – np. polane syropem klonowym lub posypane cynamonem.