Mizeria od lat króluje na polskim stole. Jedni jedzą ją klasycznie, z dodatkiem soli i pieprzu, inni zaś na słodko. Bez względu na to, jaką wersję wybieracie, ważne jest, aby pozbyć się wody z ogórków poprzez namoczenie w soli i delikatne przepłukanie. Sprawdźcie, co do nich dodać, aby były jeszcze lepsze niż zazwyczaj.

Co dodać, by mizeria smakowała jeszcze lepiej?

Mizeria to jedna z tych surówek, która nigdy się nie nudzi. Tutaj niebanalnym dodatkiem będzie koperek i ocet, który podkręci smak świeżych ogórków. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych lub 1 długi szklarniowy
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • pół pęczka koperku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek śmietany

Przygotowanie:

  1. Ogórki sparzcie i obierzcie ze skórki.
  2. Następnie pokrójcie na mniejsze plasterki.
  3. Zasypcie solą i odstawcie na około 30 minut.
  4. Wylejcie zgromadzoną wodę i dodajcie wymieszaną śmietanę, ocet, cukier i pieprz.
  5. Polejcie mieszanką ogórki.
  6. Posiekajcie koperek drobno i dajcie na wierzch mizerii lub wymieszajcie z pozostałymi składnikami.
  7. Tak przygotowana mizeria idealnie smakuje do kotletów schabowych czy drobiowych.

Porada

Ogórki, które wybieracie do sporządzenia mizerii, nie powinny mieć zbyt dużych pestek, gdyż zawierają więcej wody niż te tradycyjne. Jeżeli chcecie sprawdzić, czy te na targu mają mniejsze, wystarczy wybierać te zielone, bez żółtych przebarwień. Przerośnięte również są oznaką, ze możecie spodziewać się wodnistego miąższu.