Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego większość warzyw sprzedaje się w supermarketach luzem, a nie w opakowaniach i tylko ogórki szklarniowe są pakowanie w folię? Okazuje się, że dzieje się tak nie bez powodu. Postanowiliśmy to sprawdzić. 

Po co zawija się ogórki w folię?

Obecnie, gdy wiele firm stara się ograniczyć zużycie plastiku, ogórki pakowane w folię mogą mocno dziwić. Jednak, wbrew pozorom, takie działanie ma swoje uzasadnienie. I nie chodzi wcale o uszkodzenie ogórków podczas transportu! Ogórki są bowiem bardzo wrażliwe na etylen, który wydzielają między innymi jabłka i banany. Przez ten związek chemiczny ogórki zaczynają się bardzo szybko psuć i po krótkim czasie mogą być już do wyrzucenia. To właśnie z tego powodu, dla przedłużenia ich trwałości, pakuje się je w folię.

Istnieje jeszcze jedna przyczyna, która dotyczy ogórków z ekologicznych upraw. Wszystkie produkty, które otrzymały certyfikat bio, nie mogą mieć na sobie śladu pestycydów i innych środków stosowanych do ochrony roślin. Z tego powodu, bio ogórki z certyfikatem są zawijane w folię, by w transporcie resztki takich środków znajdujących się na innych warzywach i owocach nie przeszły na ogórki. 

Jak rozpoznać dobre ogórki w sklepie?

Świeżość warzyw najczęściej można od razu ocenić po ich wyglądzie. W przypadku ogórków w folii jest to utrudnione, ale można sobie z tym poradzić. Wystarczy, że złapiecie ogórka za oba końce i lekko ściśniecie. Jeśli końcówki warzywa będą miękkie, oznacza to, że ogórek jest już stary. Również skórka zmieniająca kolor na żółty świadczy o tym, że ogórek nie jest już pierwszej świeżości.