Mortadela z łososia, sandacza i soli z pistacjami

Mortadela z łososia, sandacza i soli z pistacjami to smakowite połączenie ryb morskich i słodkowodnych. Dodatkowo wygląda szykownie i efektownie.  

dodany przez: mojegotowanie

ryba

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Łososia zamrażamy ok. 30 min w zamrażarce, po czym miksujemy ze schłodzonym białkiem w blenderze. Powoli wlewamy zimną śmietankę (konsystencja powinna być kremowa, ale cały czas zwarta). Powstałą mieszaninę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym tymiankiem i wstawiamy do lodówki. Filet z sandacza kroimy w kostkę. Filety z soli oprószamy solą oraz pieprzem. Na blacie rozkładamy kawałek folii aluminiowej (grubej) o wymiarach 20 cm x 20 cm.
  • 2. Na folii układamy filety z soli, po ich wierzchu rozprowadzamy pastę łososiową z wmieszanymi do niej kawałkami sandacza oraz pistacjami. Zwijamy, pomagając sobie folią, i porządnie skręcamy końce z obu stron. Wkładamy do szerokiego garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 25 min. Wyjmujemy, studzimy i schładzamy przez minimum 3,5 godz. Podajemy z ulubionymi sałatami, np. roszponką, marchewką, ziarnami granatu oraz świeżym tymiankiem.

Porady

W przepisie użyto:

  • nasion z granatu
  • świeżego posiekanego tymianku
  • garści roszponki 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy