Zielony majonez

Ocena:

4.45 (198)

  • 30 min.
  • dla 1 osoby
Zaskakujący dodatek do jaj

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 180 ml oleju arachidowego,
  • sól i pieprz,
  • 1 pęczek świeżej bazylii

Zielony majonez - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka (w temperaturze pokojowej, powinny się podgrzać po sparzeniu skorupek), ocet i musztardę włożyć do wąskiego naczynia i bardzo dokładnie zmiksować mikserem na wysokich obrotach (około 3 - 4 minut aż staną się jasne i kremowe). Cały czas miksując dodawać w bardzo niewielkich ilościach olej (rozłożyć to w czasie na około 5 minut). Po zmiksowaniu z olejem majonez powinien być jednolity, puszysty i kremowy. Dodać sól i pieprz do smaku. Do majonezu dodać listki bazylii, zamieszać i przez chwilę delikatnie rozdrobnić blenderem ręcznym.
  • Przepis pochodzi ze storny Kwestia Smaku
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne