Szaszłyki z polędwicą i warzywami

Smaczne szaszłyki, polecam.

szaszłyki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 174 głosów)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 30 dkg kiełbasy toruńskiej
  • 7 pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 cebule dymki
  • przyprawa do grilla ziołowa
  • Marynata:
  • olej 5 łyżek
  • zmiażdżony czosnek
  • 2 ząbki
  • sól
  • sok z cytryny
  • 1 czubata łyżka przyprawy do grilla tradycyjnej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polędwice pokroić w grubą kostkę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.Długie wykałaczki drewniane, namoczyć w wodzie na 15 min.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, paprykę umyć , wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze kawałki.Dymkę pokroić w kawałki, kiełbasę w grubsze talarki.Na mokre długie wykałaczki, nadziewać na przemian, mięso, pieczarki, papryke , cebule i kiełbasę.Gotowe szaszłyki posmarować pędzelkiem olejem z marynaty i posypać przyprawą ziołową do grilla.Piec na grillu 20 min, co jakiś czas przewracając, żeby się mięsko dopiekło.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy