Szaszłyk rybny z owocowym sosem

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 280 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 144 głosów)

Składniki:

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • cebula
  • 1/2 kg mandarynek
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 400 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do ryb

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Filety rybne zemleć. Wbić jajko, dodać cebulę i połowę bułki tartej, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
  • Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i reszcie bułki tartej.
  • Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Cukier podgrzewać w rondelku, aż się skarmelizuje. Wlać wino, likier, skórkę i sok z pomarańczy. Gotując odparować do połowy.
  • Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się płynu, zagotować. Włożyć połowę mandarynek, chwilę gotować.
  • Olej rozgrzać na patelni, włożyć kulki rybne, smażyć na złoto ze wszystkich stron. Nabijać na patyczki na przemian z cząstkami mandarynek, podawać z sosem.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy