Pasta pomidorowo-ziołowa

Przepis na pastę pomidorowo-ziołową

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy pasty przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 157 głosów)

Składniki:

  • czerwona papryczka chili
  • 7 łyżek passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka balsamico
  • 1/3 kostki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki płatków zbożowych

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Pasta pomidorowo-ziołowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki, resztę drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dodajemy passatę, obrany i posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory, sos sojowy, balsamico, pokruszoną kostkę bulionową oraz wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu ok. 5 min, często mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy płatki, dusimy jeszcze 2 min, miksujemy, gdy masa jest jeszcze gorąca, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Jeśli pasta jest zbyt gęsta i trudno się smaruje, dolewamy trochę oliwy z pomidorów i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy