makaron_w_aromatycznym_sosie_szpinakowym_z_odrobina_gorgonzoli_i_szynki

Makaron w aromatycznym sosie szpinakowym z odrobiną gorgonzoli i szynki

Ocena:

4.52 (158)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
Aromat szpinaku znakomicie komponuje się z czosnkiem i serem gorgonzola

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • mały kubek śmietany 12 % lub 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera gorgonzola
  • 10 dkg szynki konserwowej
  • 250 g dowolnego makaronu
  • sól, pieprz do smaku
  • natka posiekanej pietruszki
  • oliwa z oliwek

Makaron w aromatycznym sosie szpinakowym z odrobiną gorgonzoli i szynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron włozyc do wrzącej wody dodać niepełną łyżkę soli i oliwy aby się nie skleił.W tym samym czasie mrożony szpinak włożyć na patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Cały czas mieszać aby się nie przypalał. Po rozpuszczeniu szpinaku dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku oraz śmietanę. Gotować na małym ogniu przez 5 min. Doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem. Sprawdzić makaron. Jeżeli już się ugotował to go odcedzić i pozostawić pod przykryciem. Na osobnej patelni usmażyć na odrobinie oliwy pokrojoną w paski szynkę do lekkiego z rumienienia. Do sosu szpinakowego dodać pokrojona w kostkę gorgonzole i lekko wymieszać. Nakładać na talerz makaron, polać sosem oraz udekorować szynka i pietruszką. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne