Kotleciki ziemniaczane z żółtym serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobnę kosteczkę. Ser scieramy na tarce o dużych oczkach.
Ostudzone ziemniaki przepuszczmy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy mąkę, 2 jajka, cebulę, przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki.
Kotleciki panierujemy w roztrzebanych jajkach i bułce tartej. Smazymy na rozgrznym oleju aż się zarumienią. w trakcie smażenia kładziemy na wierzch trochę sera żółtego. Smażymy aż ser zacznie sie topić.
Kotleciki wyśmienicie smakują z duszonymi pieczarkami i mrożonymi warzywami na patelnię, polane ketchupem, ale można je też podawać z sosem grzybowym albo pomidorowym.
Komentarze