Gruszka jako królowa sezonu, dania bez glutenu i genialne zupy, które poleca Agata Wojda. To tylko część z przepisów z wrześniowego numeru "Moje Gotowanie". Co jeszcze w środku? Cały spis treści poniżej.
Moje Gotowanie wrzesień 2018
Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na wrzesień. Z okładki kusi krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów. W numerze polecamy m.in. oryginalne, sycące kanapki, przepis na domowy sos meksykański i słodkości ze śliwkami. Ania Jakutajć-Wojtalik poleca szybkie dania kuchni tex-mex do 40 minut, a w nowej rubryce po wegańskiej stronie stołu Konrad Bryc zaprasza na roślinne przepisy.
W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:
NA WYNOS Nie ma to jak kanapka, czyli drugie śniadanie poza domem
GDY GONI NAS CZAS Coś pysznego w 40 minut inspirowane kuchniami orientalnymi, włoską i tex-mex
NA ZAPAS Domowy sos meksykański Jak go zrobić, zawekować i wykorzystać do szybkiego przygotowania codziennych obiadów
PO PROSTU ZRÓB TO! Takie inne pulpety: kibbeh z mielonego mięsa i bulguru, inspirowane kuchnią libańską, w uproszczonej wersji. Świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych
CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE O co chodzi z tym glutenem? Dla kogo naprawdę jest dieta bezglutenowa i jak należy komponować pełnowartościowe posiłki z pominięciem glutenu
W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:
ZBLIŻENIE NA Ser Halloumi - Cypryjski "skrzypiący" ser, idealny do smażenia i grillowania
SAM KONKRET Jesienny warzywniak. Jest niebywale obfity, pełen wybornych warzyw i ziół. Przygotowaliśmy z nich pyszne dania z dodatkiem śródziemnomorskich specjałów: halloumi i fety
RETROKUCHNIA Roladki z papryki Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy "odnowione" przepisy z pierwszych numerów magazynu. Tym razem "lifting" przeszła przekąska z papryki
SAMA SŁODYCZ Śliwkowe pocieszenie po minionym lecie przyniosą nam placki i ciasta z węgierkami i innymi śliwkami
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
SAMO MIĘSO Wątróbka? Polecam Robert Sowa radzi, jak idealnie przygotować dania z tym najpopularniejszym z podrobów
KUCHNIA AGATY WOJDY Genialne zupy dla uczących się geniuszy: krem z kukurydzy z fetą, włoska ryżowo-kalafiorowa, szwajcarska serowa, prowansalska i krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów
POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Obiad dla zabieganych. Najszybciej przygotujemy go, łącząc makarony i kluski z prostymi sosami i ziołami
PO WEGAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Zamykamy lato w słoiku i w zamrażarce Konrad Bryc zachęca do wekowania i mrożenia warzyw i owoców, by ekonomicznie i smacznie wykorzystać je zimą
DO POCZYTANIA PRZY STOLE we wrześniowym numerze to:
BIBLIOTEKA SMAKOSZA Co na to lekarz? Mity przenoszone droga szeptaną czyli rozprawa Łukasza Durajskiego, z rozplenionymi w internecie mitami medycznymi i dietetycznymi
ŚWIAT NA TALERZU Tallin. Smaki perły Bałtyku: specjały jak ze Średniowiecza, ryby, pieczeń z łosia, czarny chleb, smażone pierożki, wypieki jak ze Skandynawii i... morze alkoholu
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Smak wolno dojrzewający. Jak Jan Ancypo z synem Łukaszem przywrócili na Podlasiu tradycję wytwarzania wspaniałej, dojrzewającej szynki zwanej kumpiakiem
TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD
Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne wrześniowe okazje.
Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl