Składniki (na 8 porcji):

– 250 ml mleka

– 250 ml wody

– 200 g mąki pszennej

– olej rzepakowy do smażenia

– 1 kg buraków

– 2 opakowania serka Twój Smak naturalnego

– kilka łyżek jogurtu greckiego z Piątnicy

– pęczek natki pietruszki

– pęczek bazylii

– pęczek szpinaku

– pęczek koperku

– pęczek botwiny

– sól i pieprz

 

Wykonanie (75 minut):

Buraki piecz przez godzinę w 200 stopniach. Po przestudzeniu obierz je i pokrój w cienkie plastry.

Połącz mleko z wodą, dodaj szczyptę soli oraz mąkę, wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny.

Botwinę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i szpinak grubo posiekaj. Odłóż trochę natki do przybrania.

Serek Twój Smak wymieszaj z jogurtem greckim, żeby się dobrze rozsmarowywał, dopraw solą i pieprzem.

Posmaruj patelnię ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju rzepakowym, wyciągnij ciasto z lodówki i usmaż cienkie naleśniki.

Połóż pierwszy naleśnik na talerzu, posmaruj go grubo serkiem, ułóż warstwę buraków, posyp ziołami i przykryj następnym naleśnikiem. Rób w ten sposób kolejne piętra aż do wyczerpania składników. Ostatni naleśnik posmaruj serkiem i udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.

Nie czekaj na okazję, żeby zjeść ten tort.

 

 

Więcej przepisów znajdziesz TU