Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką

Ocena:

4.36 (167)

  • 40 min.
Proste ciasto bez pieczenia z herbatnikami oraz z winogronami i galaretką. Owocowo-budyniowe ciasto bez pieczenia na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • 6 paczek herbatników po 50 gram każda
  • 0,75 litra mleka
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem na 1/2 litra mleka każdy
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (75 gram)
  • winogrono zielone i czerwone
  • 4 kostki startej czekolady

Ciasto budyniowe na herbatnikach z winogronami i galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki. Budynie ugotować na mleku. Lekko przestudzić i większą część wyłożyć na herbatniki, następnie znów ułożyć warstwę herbatników.
  • Wylać resztę budyniu i wstawić do lodówki aż budyń zastygnie, winogrono przekroić na pół, wyjąć pestki i układać na budyniu.
  • Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wystudzić, gdy zacznie gęstnieć polewać delikatnie łyżką na winogrono, aż do wyczerpania. Wstawić na kilka godzin do lodówki aż ciasto zastygnie, przed podaniem posypać startą czekoladą.
  • Ciasto bez pieczenia z herbatnikami kroić maczając nóż w wrzącej wodzie.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne