Nie wyobrażacie sobie świąt wielkanocnych bez doskonałego żurku? My również. Klasyczny na bazie mąki żytniej jest dość wyrazisty i intensywny w smaku. Osoby z delikatniejszym żołądkiem powinny postawić na zakwas z płatków owsianych, który będzie delikatniejszy. To także opcja dla tych, którzy borykają się z celiakią. Wybierzcie bezglutenowe płatki owsiane i sporządźcie na nich zakwas. Jak zrobić żurek na owsianym zakwasie? Poradę i przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić żurek na zakwasie z płatków owsianych?

Możecie wykorzystać płatki owsiane lub gotową mąkę owsianą do zrobienia zakwasu. Płatki możecie zmielić za pomocą blendera, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych, 4 ząbki czosnku, 3 litry ciepłej wody, 3 liście laurowe - (zakwas owsiany)
  • 4 białe kiełbasy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki zakwasu
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 jajka na twardo

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmielcie na mąkę i wsypcie do dużego słoika.
  2. Dodajcie czosnek i liście laurowe.
  3. Zalejcie gorącą wodą i zakryjcie gazą.
  4. Odstawcie na około 3 dni.
  5. Następnie zlejcie do butelki i włóżcie do lodówki.
  6. Pokrójcie kiełbasę na mniejsze plasterki i podsmażcie na patelni.
  7. Dolejcie wodę do garnka, zakwas, śmietanę oraz oliwę.
  8. Doprawcie majerankiem i zielem angielskim.
  9. Zagotujcie całość.
  10. Dodajcie pokrojone w połówki lub ósemki jajka.

Co zrobić, aby zakwas nie spleśniał?

Zakwas na żurek nie powinien stać dłużej, niż 3-4 dni, gdy pracuje. Jeżeli chcecie, aby większy zapas zakwasu nie spleśniał, możecie wykorzystać też ten na chleb żytni. Do późniejszego przygotowania żurku wystarczy go rozcieńczyć wodą. Dzięki temu możecie gęsta masę zakwasu zamknąć w słoiku i trzymać w lodówce. Może dojrzewać miesiącami, będąc wszechstronnym dodatkiem.