Jeśli dynia piżmowa do tej pory kojarzyła wam się z nijakim, jałowym produktem i zblendowanymi papkami dla dzieci, koniecznie musicie przygotować poniższy przepis, a zmienicie zdanie o tym produkcie. Pokrójcie ten pomarańczowy jesienny skarb w plastry i rozbijcie tłuczkiem jak kotlety schabowe, a potem dodajcie aromatyczną marynatę. Dzięki temu dynia nabierze 300% więcej smaku.

Jak przyrządzić dynię piżmową?

Dynia piżmowa zalega wam w kuchni i nie macie na nią pomysłu? Ten jesienny składnik zwykle ląduje w zupie krem, a nie każdy wie, że genialnie smakuje również po upieczeniu. Dzięki takiej metodzie obróbki nabiera głębszego aromatu i staje się przyjemnie zarumieniona z wierzchu. Warto jednak przed włożeniem plastrów dyni do piekarnika, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa, po czym posmarować oliwą z czosnkiem i przyprawami. Dzięki tej prostej metodzie, wszystkie smaki lepiej wnikną w pomarańczowy miąższ, dzięki czemu stanie się on maksymalnie wyrazisty. Dodatkowo tak pieczona dynia piżmowa będzie miała ciekawy wygląd, bo wgłębienia po tłuczku świetnie się prezentują  po upieczeniu.

Przepis na pieczoną dynię piżmową

Składniki:

  • 1 średnia dynia piżmowa,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka marynowanych kaparów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • rozmaryn.

Przygotowanie:

Dynię piżmową kroimy w plastry, a następnie każdy z nich lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane kawałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem roślinnym. Teraz zabieramy się za marynatę, czyli mieszamy w miseczce oliwę z solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy każdy plasterek dyni, po czym posypujemy odrobiną tartej gałki muszkatołowej. Na blachę dorzucamy też 2 gałązki świeżego rozmarynu i wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy aromatyczny sos. Cebulkę szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy, podobnie jak kapary. W misce mieszamy 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę majonezu oraz 1 łyżkę ketchupu i przekładamy do tego posiekane warzywa. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotowe. 

 

Źródło: youtube.com/@KatarzynaTOP