Wszyscy kochamy rosół, ale w każdym domu robi się go nieco inaczej. Warto jednak testować przeróżne dodatki, dzięki którym ta kultowa zupa smakuje jeszcze lepiej, a jeden z takich macie tuż pod ręką, tylko mało się o nim mówi. Zobaczcie, co dodać do rosołu, aby smakował jak od krakowskiej gospodyni. Z pewnością nie pożałujecie.
Jak zrobić rosół inaczej?
Rosół to jedna z takich zup, które sprawdzają się na każdą okazję i wszyscy je lubią. Większość Polski zajada rosół z makaronem, ale niektórzy wolą kluski, a jeszcze inni wybierają czysty bulion do picia. Jest jednak jeszcze inny wariant, a mianowicie rosół po krakowsku, czyli z dodatkiem ziemniaków. Choć wielu osobom może się to wydawać dziwne, to takie połączenie świetnie pasuje do mięsno-warzywnego wywaru i co ważne, syci na długo. Koniecznie spróbujcie więc rosołu krakowskiego, a pewnie jeszcze nie raz pojawi się na waszych stołach.
Przepis na rosół po krakowsku
Składniki:
- 1 średni kurczak
- 200 g wołowiny
- 3 l wody
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 duża cebula
- pół selera
- 1 niewielki por
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do garnka wrzucamy całe mięso oraz przyprawy oprócz soli i zalewamy je wodą. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około godzinę. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
2. Wszystkie warzywa obieramy, a cebulę dodatkowo opalamy nad ogniem. Dorzucamy je po godzinie gotowania mięsa i dalej gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny.
3. Po tym czasie wyjmujemy wszystkie warzywa i mięso i doprawiamy rosół solą. Gotowy rosół krakowski podajemy z ugotowanymi ziemniakami i opcjonalnie koperkiem lub natką pietruszki.