Koperek to jedno z najpopularniejszych ziół w kuchni polskiej. Chętnie dorzucamy te zielone gałązki do surówek, zup, sosów i oczywiście nie żałujemy ich do gotowanych ziemniaków. Często jednak przynosimy do domu jędrny pęczek, a już kolejnego dnia mamy oklapłą i zwiędłą wiązkę. Jak wydłużyć świeżość koperku? Nie potrzebujecie do tego żadnych specjalnych akcesoriów, wystarczy zwykły słoik. Zobaczcie, o czym mowa i przetestujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Jak przechowywać koperek, żeby był świeży przez 3 miesiące?

Macie już dość wyrzucania zwiędłego koperku? Koniec z marnowaniem tego pysznego składnika. Aby zachował świeżość na długie tygodnie, od razu po przyniesieniu do domu należy zrobić z nim 1 prostą rzecz. Wystarczy przekroić pęczek na pół, włożyć go do słoika i mocno zakręcić wieczko. Niektórzy sugerują, aby wlać tam jeszcze wodę, jednak nie jest to dobry pomysł. Koperek zawsze zamykamy więc w suchym, pustym słoju i tak przygotowane naczynie możemy trzymać w lodówce nawet przez 3 miesiące, a aromatyczne gałązki wciąż będą jędrne i soczyście zielone jak świeżo zerwane.

Inny sposób na zawsze świeży koperek

Jeśli sposób ze słoikiem w lodówce was nie przekonuje, zawsze możecie też wybrać klasyczną babciną metodę, czyli mrożenie koperku. W tym przypadku lepiej jednak nie mrozić całych gałązek, a wcześniej drobno je posiekać i dopiero w takiej formie wrzucić do pojemnika lub woreczka strunowego. Najlepiej rozłożyć posiekane zioło na kilka mniejszych torebek, aby móc na bieżąco rozmrażać jednorazowe porcje, zamiast męczyć się z rozdzielaniem zamarzniętej bryły.

Co ciekawe, warto mrozić nie tylko drobne gałązki koperku, ale i jego sztywne, grube łodygi. Choć zwykle wyrzucamy tę część do kosza, to genialnie sprawdzi się ona do gotowania ziemniaków. Wystarczy wrzucić łodygi kopru do garnka i wyjąć je przy odcedzaniu, a dzięki temu kartofle nabiorą wspaniałego aromatu.