Koperek to stały bywalec naszych lodówek. Chętnie dodajemy go do sałatek, zup czy twarożku, ale okazuje się, że to nie wszystkie jego zastosowania. Mało kto wie, że można zrobić z niego również genialny napój, który łagodzi wiele uciążliwych problemów. Zobaczcie, jak działa ten zielony eliksir, a od razu zechcecie włączyć go do swojego jadłospisu.

Koperek - właściwości

Wszyscy lubimy jego odświeżający zapach i pyszny smak, jednak to nie wszystkie jego zalety. Mało kto wie, jak wiele do zaoferowania mają te niepozorne gałązki, a to wielka szkoda. Okazuje się bowiem, że w koperku kryje się potężna dawka witamin C, A, E, K, D oraz tych z grupy B. Dzięki nim, ten aromatyczny składnik dodaje urody i działa odmładzająco, a do tego poprawia kondycję całego organizmu. Największym jego skarbem są jednak cenne antyoksydanty, dzięki którym koper łagodzi bóle stawów, zmniejsza obrzęki i zapobiega osteoporozie oraz reumatoidalnemu zapaleniu stawów. To jednak tylko ułamek wszystkich jego właściwości:

  • wzmacnia odporność,
  • ma działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe,
  • poprawia trawienie,
  • zapobiega wzdęciom,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • łagodzi bóle brzucha i reguluje pracę jelit,
  • niweluje nieprzyjemny zapach z ust,
  • poprawia wygląd cery,
  • wspiera mocne kości i zęby,
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Aby skorzystać ze wszystkich powyższych właściwości koperku, najlepiej przygotować z niego zielony koktajl. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa w jednej szklance. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić koktajl koperkowy?

Aby zrobić naturalne remedium na ból stawów i nie tylko, wystarczy pół pęczka tego aromatycznego zioła. Do tego potrzebujemy tylko 1 szklanki wody, kilka listków świeżej mięty, garść natki pietruszki i odrobinę soku z cytryny. Wszystkie zioła dokładnie myjemy, zalewamy wodą, wyciskamy świeży sok cytrynowy i wszystko dokładnie blendujemy na gładki koktajl. Jeśli nie polubicie się z jej naturalnie odświeżającym smakiem, możecie złagodzić go odrobiną miodu lub syropu klonowego. W takiej formie koktajl będzie równie skuteczny, a znacznie smaczniejszy. 

Tak przygotowany zielony miks spożywamy od razu po zblendowaniu, jednak liczy się tu odpowiednia pora dnia. Najlepiej działa, gdy pijemy go na czczo, 30 minut przed śniadaniem