Macie w domu sporo cytryn i już wiecie, że nie zdążycie wykorzystać ich wszystkich, zanim się zepsują? A może trafiliście na świetną promocję, na której aż żal nie zaopatrzyć się w większe zapasy? Dzięki tej metodzie możecie przechowywać je miesiącami, bez obaw, że stracą swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne. Ba, będzie ich miała nawet dużo więcej!

Jak jeść cytrynę, aby miała więcej witamin?

Wszyscy wiemy, że cytrusy to samo zdrowie, szczególnie w czasie walki z wirusami i infekcjami. Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C, która wzmacnia odporność. Nie wszyscy wiedzą jednak, że najwięcej tej dobroczynnej substancji kryje się nie w soku, ani miąższu cytryny, ale w jej skórce. Większość z nas wyrzuca skórki do kosza, a mają one aż 10x więcej witaminy C, niż sok, dlatego, aby w pełni wykorzystać moc cytryny, najlepiej zamrozić ją w całości. Mrożona cytryna jest bowiem bogactwem wielu cennych właściwości, które zbawiennie wpływają na cały organizm:

  • wzmacnia odporność (kiedy dodajemy cytrynę do herbaty, skórka traci nawet do 40% właściwości zdrowotnych. Jeśli ją zamrozimy, wykorzystamy całą jej moc),
  • zwalcza bakterie, grzyby i pasożyty,
  • ułatwia odchudzanie (według dietetyków, codzienne spożywanie 75 g pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów),
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • odmładza skórę (witamina C spowalnia procesy starzenia się i wspiera produkcję kolagenu),

Jak mrozić cytrynę?

Warto pamiętać, że do mrożenia nadają się tylko świeże cytryny. Najlepiej, aby były to niewielkie sztuki o jasnożółtej barwie i dość cienkiej o gładkiej skórce bez widocznych fałdek i "zmarszczek". Szczególnie polecane są takie z upraw ekologicznych.

Kiedy mamy już odpowiednie cytryny, samo przygotowanie ich do mrożenia nie jest skomplikowane i zajmuje tylko chwilę. Zanim jednak to zrobimy, musimy zacząć od dokładnego wyszorowania, aby pozbyć się resztek pestycydów oraz wosku nabłyszczającego. Najłatwiej użyć po prostu ciepłej wody, odrobiny płynu do mycia naczyń i szczoteczki, jednak jeśli chcemy zrobić to dokładniej, warto najpierw namoczyć cytryny w wodzie z octem jabłkowym, a potem w roztworze z sodą oczyszczoną. W ten sposób z pewnością zabijemy wszystkie bakterie, konserwanty i pestycydy, które mogą znajdować się na skórce.

Po oczyszczeniu cytrusów wystarczy przekroić je na pół i zapakować do pojemnika lub woreczka strunowego. Tak przygotowane cytryny wkładamy do zamrażarki na co najmniej 12 godzin. Mrożone połówki cytryn wystarczy potem w dowolnym momencie wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Takie cytrynowe wiórki będą miały nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i znacznie mocniejszy smak oraz aromat niż sam sok.

Jak jeść mrożoną cytrynę?

Do czego można dodawać startą mrożoną cytrynę? Wykorzystamy ją właściwie we wszystkich przepisach, do których zwykle wyciskamy sok cytrynowy. Sprawdzi się więc jako dodatek do:

  • ciepłych i zimnych napojów,
  • sosów i dressingów do sałatek,
  • wypieków i deserów na zimno,
  • makaronów i dań z ryżem,
  • do dżemów, konfitur i innych przetworów,
  • marynat do ryb i mięsa.