Kiedy przychodzą ciepłe i słoneczne dni, pomysł na spędzenie ich we wspólnym gronie ze znajomymi lub rodziną nasuwa się sam. Chodzi oczywiście o grillowanie - gdy tylko Polacy poznali tę formę biesiadowania z najbliższymi, bardzo szybko stała się ona popularna w całym kraju. Dziś praktycznie w każdy majowy weekend w powietrzu unosi się zapach grillowanej kiełbaski i innych mięs. Jak jednak poradzić sobie następnego dnia z nadwyżką tych pyszności? 

Pomysł na prosty obiad z mięsem z grilla

Łatwym i szybkim sposobem na wykorzystanie mięsa z grilla jest dodanie go do leczo. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku kiełbasa. Wystarczy umyć paprykę oraz obrać cebulę i czosnek. Podsmażcie na oleju pokrojoną cebulę, dodajcie paprykę, a na koniec czosnek. Smażcie przez chwilę, a następnie dodajcie sparzone i pokrojone na kawałki pomidory (mogą być z puszki) oraz kiełbaskę z grilla. Można pokroić ją w plastry albo ćwiartki. Teraz wystarczy doprawić danie słodką papryką, solą oraz pieprzem i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane leczo będzie miało wyjątkowy smak, a to wszystko zasługa grillowanej kiełbasy. 

Jak jeszcze wykorzystać mięso z grilla?

Leczo to tylko jeden z pomysłów na mięso, jakie zostanie wam po ucztowaniu przy grillu. Można z niego zrobić np. tortillę. Tutaj świetnie sprawdzi się karkówka - należy pokroić ją na mniejsze kawałki i podgrzać. Następnie na placek wyłóżcie kawałki sałaty, kukurydzę, cebulę, pomidora, sos majonezowy oraz mięso. Na koniec zawińcie placek i gotowe.

Z kolei grillowany kurczak dobrze pasuje do frittaty. Weźcie kilka jajek i roztrzepcie je z dodatkiem śmietany. Do tego jeszcze ser pleśniowy, kilka różyczek brokuła oraz kurczak z grilla. Wszystko razem wymieszajcie, doprawcie i usmażcie na patelni do momentu, aż zetną się brzegi. Teraz włóżcie frittatę do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na maksymalnie 10 minut i gotowe.

A jeśli został wam zamarynowany kurczak w lodówce, to jeszcze lepiej. Pokrójcie go na mniejsze kawałki i uduście na patelni, a następnie dodajcie sos z pieczarek, cebuli i śmietany. Warto wsypać na koniec trochę świeżego koperku, by nadać potrawie cudnego aromatu. Wybierzcie swoje ulubione inspiracje i wykorzystajcie, gdy znów zostanie wam mięso z grilla.