Słowo puree wielu z nas od razu kojarzy się z ziemniakami, ale to tylko jedna z wielu pysznych opcji. Jeśli więc klasyczne ubite ziemniaki z masłem czy śmietaną się wam już przejadły, koniecznie spróbujcie zastąpić je tym połączeniem, a wasze kubki smakowe oszaleją. Wystarczy kilka składników, a efekt zachwyca każdego.
Jak zrobić idealne puree?
Jak się robi puree z kalafiora? To banalnie proste. Wystarczy tylko zblendować ugotowane różyczki z jogurtem greckim, masłem i parmezanem, a powstanie miks o maksymalnie kremowej konsystencji i wyrazistym smaku oraz zapachu. Takie puree wychodzi nawet gładsze niż to ziemniaczane, a do tego dostarcza wiele cennych składników, gdyż w gotowanym kalafiorze znajdziemy cenne składniki, takie jak błonnik, witamina C, potas i foliany. Przy tym wszystkim kalafior ma 3x mniej kalorii niż ziemniaki, dlatego takie puree będzie sprzymierzeńcem na diecie.
Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Cały sekret tkwi jednak w odpowiednich proporcjach, bo to one gwarantują perfekcyjnie aksamitną konsystencję i wyrazisty smak. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróujcie.
Prosty przepis na puree z kalafiora
Aby przygotować kremowe puree wystarczy 1 kalafior, 1 łyżka jogurtu greckiego, 1 łyżka masła, 50 g parmezanu oraz sól i pieprz do smaku. Mając wszystkie składniki musimy już tylko ugotować różyczki kalafiora w osolonej wodzie, a następnie zmiksować je ze wszystkimi składnikami.
Na koniec możemy posypać gotowe puree posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i gotowe. Tak przygotowane puree genialnie pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegańskich.

















