Cukinia znana również jako kabaczek to popularne w Polsce warzywo. Najczęściej używane jest jako składnik leczo, ale może być wykorzystane na wiele innych sposobów.

Marzy się wam niebanalne śniadanie albo przekąska na lunch, którą zachwycicie gości? Zróbcie wytrawne tortille z cukinii - pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Rewelacyjnie prezentują się na talerzu ze względu na swój kolor (w końcu są zielone). Możecie podać je z czym tylko chcecie - my proponujemy smaczny i prosty farsz z jajka i łososia. Z poniższego przepisu wyjdzie wam smaczna przekąska na śniadanie, lunch czy kolację. 

Jak zrobić tortille z cukinii?

Składniki:

Do zrobienia tortilii potrzebujecie 1 średniej wielkości cukinii, o wadze około 400 g. Do tego jeszcze po 1 łyżce mąki ziemniaczanej oraz pszennej, 2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki tymianku oraz jajko, ząbek czosnku, sól i pieprz. 
Natomiast do farszu polecamy jajecznicę i łososia. Potrzebujecie około 4 jajek i masła do zrobienia jajecznicy, a także ok. 50 g plastrów wędzonego łososia, szczypiorek i czerwoną paprykę. 

Przygotowanie:

Nastawcie piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Umyjcie cukinię i zetrzyjcie ją na tarce, na małych oczkach. Uwaga - jeżeli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać i wystarczy tylko dokładnie ją umyć. Jeśli jednak macie starszy okaz, lepiej usunąć skórkę. Może być nie tylko twarda, ale również gorzka. Goryczka zdominuje później smak potrawy i tortille będą do niczego. 
Po starciu cukinii, przełóżcie ją na sitko, posólcie i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie mocno ją odciśnijcie z soku. Następnie dodajcie 1 całe jajko, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek, sól i pieprz. Wymieszajcie.
Wsypcie po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Ponownie wymieszajcie, do połączenia składników. 
Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Ułóżcie na niej równe porcje masy i rozsmarujcie w kształt placków o średnicy kilkunastu centymetrów. Włóżcie do piekarnika i pieczcie przez 15 minut.
W tym czasie przygotujcie sobie farsz do tortilii. Na patelni usmażcie jajecznicę, pokrójcie łososia oraz paprykę i szczypiorek. Gdy placki się już upieką, ułóżcie na nich po plastrze ryby, porcję jajecznicy i zawińcie. Posypcie z wierzchu szczypiorkiem i papryką. Smacznego!