Jedni jedzą je ze śmietaną, inni z gulaszem, a niektórzy nawet z cukrem. Placki ziemniaczane są pyszne w każdym wydaniu, ale takiej odsłony jeszcze nie próbowaliście. To połączenie składników zamienia zwykłe ziemniaki w danie niczym z najlepszej restauracji. Zobaczcie ten przepis, a od razu pocieknie wam ślinka.

Placki ziemniaczane inaczej

Przepis na placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, którą wszyscy dobrze znamy i kochamy. Nawet najlepsze danie z czasem jednak się nam przejada, dlatego warto szukać ciekawych wersji tradycyjnej receptury. Jedną z najpyszniejszych wariacji na temat tego dania jest placek ziemniaczany z boczkiem i mozzarellą. W przeciwieństwie do znanych nam niewielkich, okrągłych placuszków, tutaj smażymy całą masę na raz, tworząc na patelni jednego dużego omleta. Kolejną innowacją jest jego smakowite wnętrze, gdyż znajdziemy tu ciągnący się ser i chrupiący boczek, które nie tylko podkręcają smak, ale sprawiają też, że placki nabierają ciekawszej struktury. Zobaczcie, jak łatwo zrobić to cudo.

Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą

Jak zrobić placek ziemniaczany z boczkiem i mozzarellą? To banalnie proste. Zaczynamy od starcia mozzarelli i pokrojenia w kostkę boczku, a następnie podsmażenia go na suchej patelni, aż zamieni się w rumiane, chrupiące skwarki. Teraz zabieramy się za masę, czyli obieramy 2 duże ziemniaki i trzemy je na tarce o dużych oczkach, a następnie mieszamy z 1 jajkiem, 1 łyżką mąki pszennej oraz odrobiną soli. Do takiej podstawowej bazy możemy też wsypać wszelkie ulubione przyprawy oraz zioła. Całość mieszamy na jednolitą masę i wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.

Tak przygotowany placek smażymy pod przykryciem przez około 3 minuty. Następnie zdejmujemy pokrywkę i posypujemy go po całej powierzchni startą mozzarellą, a na jednej połowie rozkładamy dodatkowo podsmażony wcześniej boczek. Tak nafaszerowanego placka składamy na pół, jak omlet i podsmażamy jeszcze przez chwilę pod przykryciem, aby ser porządnie się rozpuścił.