Bez względu na to, jaką obieraczką usuwacie skórkę z warzyw czy owoców, ten patent z pewnością was zaskoczy. Jest tak banalny, że będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Wcale nie chodzi o delikatne wypustki z boku, które służą do usuwania gniazd nasiennych z jabłek czy gruszek. Sprawdźcie, w jaki sposób używać obieraczek, aby przyspieszyć swoją pracę w kuchni.

Jaką funkcję skrywa obieraczka do warzyw?

Większość z nas używa jej dokładnie tak samo. Obierając marchewkę najpierw przykładacie do skórki i przesuwacie z góry na dół. Potem powtarzacie tę czynność odrywając obieraczkę za każdym razem. Umiejscawiacie ponownie na górze i ponownie obieracie. Jest natomiast znacznie szybszy sposób na obranie warzyw i owoców. Wystarczy, że po przeciągnięciu jej na sam dół, nie odrywając obieraczki przesuniecie ku górze.

Ostrze jest skonstruowane w taki sposób, aby móc obracać się w dół i ku górze. To znacznie ułatwia manewrowanie obieraczką i skraca czas spędzony na obieraniu. Dodatkowo nie dociskajcie jej zbyt mocno do powierzchni warzywa - to sprawia, że ściągacie grubszą skórkę i cenne witaminy z niej lądują do kosza na śmieci.

Która obieraczka do warzyw jest lepsza - pionowa czy pozioma?

W zależności, jak obieracie warzywa, taką obieraczkę należy wybrać. To bardzo ważne, aby potem nie wylądowała zapomniana w kuchennej szafce. To pozwoli wam zaoszczędzić czas i pieniądze.

Obieraczka pionowa - to doskonałą propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie także obierania ziemniaków nożem. Mniejsze warzywa o krągłym kształcie w łatwiejszy sposób złapiecie w rękę i za pomocą kciuka przytrzymacie podczas obierania pionową wersją, Jej ostrza są tak skonstruowane, aby móc obracać się ku górze oraz ku dołowi. Idealna opcja dla leworęcznych, jak i praworęcznych.

Obieraczka pozioma - jest idealna dla wszystkich, którzy w ten sposób obierają długie warzywa korzeniowe. Długie pociągnięcia w górę i w dół przyspieszą pracę i pozwolą na obranie stosu marchewek w niecałe 5 minut. Jej ostrza również dostosowane są do obierania zarówno w górę, jak i w dół, dlatego nie ma potrzeby odrywania jej od powierzchni warzywa. Zwróćcie uwagę czy końcówka nie jest zaopatrzona w spiralizator, który tnie na nitki, które możecie użyć jako spaghetti z warzyw do sosów.