Wybierając kapustę pekińską w warzywniaku, warto pokusić się o dokładność i upolować tę najbardziej jędrną. Będzie to świadczyło o jej świeżości i chrupkości. To jedna z najczęściej wybieranych kapust do przygotowania na surowo. Po szybkim zasoleniu robi się elastyczna i wypuszcza znaczne ilości wody. Dzięki temu możemy cieszyć się niebywale chrupką i jednocześnie miękką kapustą. Jak nadać waszej surówce wyrazistości, więcej smaku i aromatu? Nie zapomnijcie o tym jednym składniku, który z reguły macie w szafce kuchennej. Poniżej znajdziecie poradę oraz przepis na jej wykonanie.
Co zrobić, żeby surówka z kapusty pekińskiej była jeszcze lepsza?
Jesteście fanami azjatyckich smaków, albo po prostu klasyczne, polskiej surówki? Bez względu na to, warto zaopatrzyć się w szatkownicę lub tarkę, aby praca szła nam znacznie szybciej. Nie zastanawiajcie się dłużej - jeżeli nie macie czasu na żmudne przygotowania, to jest idealny dodatek do obiadu dla was. Kiedy wszystkie warzywa są już posiekane, a sos wymieszany, warto na koniec posypać gotową surówkę siemieniem lnianym, a nabierze dodatkowej chrupkości.
Co więcej, dzięki zdrowym tłuszczom zawartym w nasionkach lnu, wszystkie zawarte w warzywach witaminy lepiej się przyswoją. Warto jednak lekko zmielić lub chociaż zgnieść len przed wrzuceniem go do surówki, bo tylko w ten sposób do organizmu trafią wszystkie jego cenne składniki.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i lnu
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej,
- 2 marchewki,
- garść ziaren sezamu,
- garść ziaren siemienia lnianego,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- ocet balsamiczny,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Umyjcie dokładnie kapustę pekińską, listek po listku.
- Następnie posiekajcie nożem lub na tarce.
- Następnie starkujcie marchewki bez skórki.
- Podprażcie ziarna sezamu i siemienia lnianego na suchej patelnie przez około 2 minuty.
- Posólcie kapustę.
- Odsączcie z niej nadmiar wilgoci po około 10 minutach.
- Przygotujcie dressing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, octu balsamicznego, cukru, soli i pieprzu.
- Podlejcie nim warzywa i wymieszajcie.
- Na koniec dodajcie ziarna sezamu oraz siemienia.
- Jeżeli chcecie wzmocnić efekt końcowy, warto użyć oleju z siemienia lnianego - możecie go również wytłoczyć sami przy pomocy pras do oleju.
Dlaczego kapusta pekińska potrafi być gorzka?
Wielokrotnie trafiło wam się natrafić na gorzką kapustę? Niestety to dość częste, dlatego warto zaopatrywać się w nią na lokalnych rynkach, od sprawdzonych dostawców. Zdarza się, że nieprawidłowy transport warzyw prowadzi do nadgnieceń i szybkiego przedostania się bakterii gnilnych, które przyczyniają się do powstawania gorzkiego smaku. Dodatkowo nieprawidłowe nawodnienie i susza mogą być temu winne. Nadmiar azotanów zgromadzony nie tylko w korzeniach, ale także w części zielnej nie ułatwia wyboru najsłodszej kapusty pekińskiej.














