Znudziła się wam klasyczna zupa ogórkowa? Zróbcie ją w tej wersji, a na nowo zakochacie się w tym daniu. Ogórkowa w tej odsłonie prezentuje się znacznie bardziej apetycznie, a jej smak zachwyca każdego. Zmiana jest niewielka, a cały efekt robi 1 dodatkowy składnik. Sprawdźcie, co dorzucić do garnka, aby zamienić codzienną zupę w eleganckie danie.

Jak zrobić zupę ogórkową, aby była aksamitna i kremowa?

Klasyczny przepis na zupę ogórkową wymaga tylko dobrego bulionu, kilku podstawowych warzyw i porządnie kwaśnych ogórków. Zwykle do tego na koniec dodajemy śmietanę, aby wszystko było bardziej kremowe i delikatne, jednak jest na to znacznie lepszy patent. Wystarczy dodać do zupy awokado i zmiksować wszystko na gładki krem, a zwykła domowa ogórkowa stanie się daniem jak z najlepszej restauracji. Awokado nie tylko zagęści całość, ale doda też zupie przyjemnie gładkiej, maślanej struktury. Co więcej, ogórkowa z awokado będzie miała znacznie więcej wartości odżywczych i sporą dawkę zdrowych tłuszczy, a to niezwykle ważne, gdyż w dzięki nim, wszystkie witaminy z warzyw i kiszonek będą lepiej przyswajalne.

Kremowa zupa ogórkowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 7 ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 awokado
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy- ziemniaki w większą kostkę, a cebulę i czosnek w jak najdrobniejszą. Koperek myjemy i siekamy.

2. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na oleju, a gdy się zeszklą, dorzucamy na patelnię ziemniaki i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę. Następnie przerzucamy wszystkie warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

3. W tym czasie ścieramy ogórki na tarce o drobnych oczkach, a awokado kroimy w kostkę. Dorzucamy je do zupy, gdy ziemniaki będą już całkowicie miękkie i gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

4. Gotową zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie zabielamy ją śmietanką i doprawiamy posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na gładki krem.