Marzy wam się domowa ogórkowa, ale nie macie cierpliwości, aby ją robić? Wykorzystajcie patent prosto od Magdy Gessler, a przygotowania pójdą znacznie szybciej i sprawniej. Ten prosty trik powinien znać każdy.

Jak zrobić zupę ogórkową według Magdy Gessler?

Wszyscy kochamy ogórkową, ale nie każdemu chce się ją robić w domu. Wszystko przez najbardziej pracochłonny etap przygotowań, jakim jest ścieranie ogórków na tarce. Co gorsza, tarcie kiszonek nie tylko zajmuje mnóstwo czasu, ale może też skutkować skaleczeniami. Nie warto jednak zniechęcać się do gotowania ogórkowej, gdyż okazuje się, że ten etap przepisu można łatwo ominąć. Magda Gessler ma na to swój sprytny sposób. Znana restauratorka radzi, by pokroić ogórki w plastry, zamiast trzeć je na tarce. Ta prosta metoda znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowania, a w żaden sposób nie zmienia smaku zupy. Co więcej, plastry ogórków sprawiają też, że zupa znacznie atrakcyjniej prezentuje się w misce. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by plasterki były możliwie cienkie, aby przyjemnie i wygodnie się je jadło.

Przepis na zupę ogórkową Magdy Gessler

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • pół selera
  • 5 ziemniaków
  • 6 ogórków kiszonych
  • 30 g śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa korzeniowe obieramy. Marchew kroimy w plastry, a ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i również kroimy w cienkie plasterki.

2. Seler, pietruszkę i pora wrzucamy w całości do garnka. Dodajemy też oczyszczone żeberka i wszystko zalewamy wodą. Gotujemy bulion przez około godzinę na wolnym ogniu.

3. Po godzinie wyciągamy ugotowane warzywa, a do czystego wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz marchew w plastrach i gotujemy przez około 15 minut, aż zmiękną.

4. Po tym czasie dorzucamy ogórki kiszone i gotujemy zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem do smaku.