Obieranie ananasa to dość długi i uciążliwy proces. Wymaga nieco wprawy i można łatwo się skaleczyć. Znacznie łatwiej, szybciej i przyjemniej będzie zrobić to według najnowszego triku z internetu. Ten patent pozwoli zajadać się świeżym ananasem bez użycia noża i deski do krojenia. Zobaczcie, jak to zrobić.

Jak jeść ananasa bez obierania?

Nie musicie się już głowić nad tym, jak obrać ananasa. Okazuje się, że krok ten jest zbędny i można zajadać się miąższem, bez odcinania twardej skóry. Jakiś czas temu ten sposób zrobił furorę na TikToku i podzieliła się nim między innymi użytkowniczka @twincoast. Metoda składa się z trzech kroków:

  • najpierw usuwamy liście, łapiąc za nie i wykręcając je z ananasa,
  • następnie kilkukrotnie lekko uderzamy spodem owocu o stół czy blat,
  • potem rolujemy ananasem po blacie, bardzo mocno go dociskając.

Po wykonaniu wszystkich tych czynności łuski ananasa dosłownie same z niego wychodzą. Wystarczy delikatnie pociągnąć za wystające wypustki i wyjąć wygodny do zjedzenia kawałek miąższu. 

@twincoast NO KNIFE PINEAPPLE HACK 🍍🤯 this was so cool! #pineapple #pineapplehack #twincoast #noknifesneeded #fyp #tiktokfood #foodtiktok ♬ original sound - Ashley and Taylor Johnston

Ten krótki filmik szybko obiegł sieć i polubiły go setki tysięcy użytkowników. Ci, którzy wypróbowali trik we własnym domu, zwracają jednak uwagę, że działa tylko na dojrzałych ananasach, a na tych twardszych po prostu nie wychodzi. Zanim więc weźmiecie się za testowanie, dobrze wybierzcie idealny owoc. 

Jak wybrać dobrego ananasa?

Istnieje kilka wskazówek jak wybrać dojrzałego ananasa. Pierwszym kryterium wyboru jest jego zapach. Należy więc powąchać spód ananasa. Jeśli będzie miał intensywnie słodki zapach, to prawdopodobnie jest idealnie dojrzały. Jeśli nie poczujecie żadnej woni, ananas jest jeszcze niedojrzały, z kolei, gdy zapach jest gorzkawy, to znak, że owoc jest już przejrzały. Warto też nacisnąć skórkę. Powinna ona lekko uginać się pod naciskiem palca, a potem szybko wracać do pierwotnego kształtu.

Prostym sposobem jest także pociągnięcie za liście ananasa. Najlepiej wyrwać liść z samego środka "pióropusza". Kiedy wyjdzie on lekko, to znaczy, że owoc jest idealny do jedzenia, natomiast jeśli trzeba będzie użyć do tego więcej siły, to ananas ten potrzebuje jeszcze trochę czasu.