Na wielu rusztach królują obecnie szaszłyki, karkówka i kiełbasa, ale warto przywrócić do łask jeszcze jeden niedoceniany przysmak. Niektórzy za nim  nie przepadają, bo przygotowują go w zły sposób. Samo wrzucanie na ruszt nie wystarczy. Cała magia tkwi w 2 prostych dodatkach. To właśnie one zmieniają zwykły produkt w ucztę dla podniebienia.

Co na grilla oprócz kiełbasy?

Ten zapomniany, a fantastyczny i niedrogi przysmak to nic innego jak kaszanka, ale podana z odpowiednimi dodatkami. Wielu z nas po prostu układa ten produkt na rozgrzanym grillu, ale taka metoda nie pozwala wydobyć z niej tego, co najlepsze. Warto więc owinąć ją ciasno folią aluminiową i szczelnie skręcić brzegi na kształt cukierka. Tak przygotowana kaszanka z grilla zachowa rumianą skórkę i nie przyklei się do rusztu, a co więcej, znacznie lepiej się upiecze. Zanim jednak wrzucicie ją na ruszt, dodajcie 2 tanie produkty, które zawsze macie w kuchni, a zmieni się w wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy.

Jak zrobić dobrą kaszankę z grilla?

Aby odmienić smak i aromat zwykłej kaszanki, najlepiej włożyć razem z nią do folii drobno posiekaną cebulkę oraz ćwiartki obranego jabłka i posypać wszystko ulubionymi przyprawami. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj szczypta majeranku, czosnku, pieprzu i ostrej papryki. Na koniec nakłuwamy taką paczuszkę widelcem, dzięki czemu grillowana kaszanka nie popęka. Gotowe - teraz wystarczy już tylko uzbroić się w cierpliwość i przełykać ślinkę od samego roznoszącego się zapachu.

Jak długo piec kaszankę na grillu?

Tak przygotowane paczuszki z folii układamy na rozgrzanym grillu i zostawiamy na około 25 minut. W tym czasie warto przynajmniej raz obrócić je na drugą stronę, aby pięknie kaszanka równomiernie się zarumieniła, a jabłka i cebulka zmiękły. Po tym czasie możemy już zdjąć przysmak z rusztu i bardzo ostrożnie odwinąć folię. Najlepiej robić to przy pomocy sztućców, a nie gołą ręką, bo łatwo tu o poparzenie. Już po rozwinięciu brzegów folii, z paczuszki buchnie cudowny aromat, który skusi każdego.