Co można przygotować na niedzielny obiad? Odpowiedź jest chyba oczywista - tylko kotlety schabowe. To klasyk, który od wielu lat jest jednym z ulubionych dań Polaków. Kotlety schabowe każdemu smakują, a do tego są stosunkowo tanie do zrobienia (gdybyśmy mieli porównać różne rodzaje mięs).

Zwykle przyrządza się je w ten sam sposób, czyli poprzez doprawienie ich solą, pieprzem, a następnie panierowanie w mące, jajku, bułce tartej i smażenie na patelni. My zachęcamy was jednak do wypróbowania czegoś nowego, dzięki czemu kotlety schabowe będą jeszcze smaczniejsze. 

Jak podkręcić smak kotletów schabowych?

Kotlety można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest na przykład moczenie mięsa w mleku z cebulą albo maślance - w rezultacie kotlety po usmażeniu są bardziej kruche. Można też zamarynować je w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Warto eksperymentować też z innymi smakami i dodać do marynaty… coś słodkiego. Świetnie sprawdza się połączenie miodu, musztardy oraz czosnku - wypróbujcie i sami się przekonacie.

Polecamy wam spróbować jeszcze jednego patentu. Gdy będziecie znów robić kotlety schabowe, po doprawieniu ich solą oraz pieprzem zaczekajcie z panierowaniem. Zanim to zrobicie, posmarujcie każdy kotlet niewielką porcją chrzanu ze słoiczka. Wyjdą wówczas lekko pikantne i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami, korzystając z poniższego przepisu. 

Przepis na pikantne kotlety schabowe

Składniki:

  • 600 g schabu na kotlety
  • kilka łyżeczek chrzanu ze słoika
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie schab, osuszcie i podzielcie na kotlety. Każdy z nich rozbijcie za pomocą tłuczka.
  2. Następnie oprószcie kotlety solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Teraz posmarujcie je chrzanem, a później zanurzcie w roztrzepanym jajku i obtoczcie w bułce tartej.
  4. Tak przygotowane kotlety ułóżcie na patelni, na rozgrzanym oleju albo smalcu. Smażcie je na średnim ogniu, aż się ozłocą i zrumienią z obu stron. Po usmażeniu warto odłożyć je na chwilę na talerz wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych, które wchłoną tłuszcz. Smacznego!