Maj nie tylko pachnie bez, ale i nim smakuje. Jeśli do tej pory tylko wkładaliście jego gałązki do wazonu, to koniecznie przynieście go do kuchni. To genialny materiał na pyszny, pachnący i pełen mocy syrop, który pomoże na wiele uporczywych dolegliwości. Nie czekajcie ani chwili, bo sezon wcale nie trwa długo.
Syrop z bzu niejedno ma imię
Wielu z was z pewnością kojarzy syrop z kwiatów czarnego bzu, ale nie każdy wie, że równie pyszny i wartościowy specyfik można przygotować też z bzu pospolitego, czyli popularnego lilaka. Jego urocze kwiatki mają tak samo cenne właściwości i można je bezpiecznie jeść na surowo, w przeciwieństwie do bzu czarnego. Niestety, w smaku są dosyć gorzkie, więc znacznie smaczniej przyjmuje się je w formie gęstego syropu, który ucieszy nie tylko nasze podniebienia, ale i pomoże na wiele dolegliwości.
Na co pomaga syrop z lilaka?
- łagodzi stany zapalne,
- działa przeciwbólowo,
- wzmacnia odporność organizmu,
- poprawia trawienie,
- obniża gorączkę,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wspomaga pracę wątroby,
- łagodzi ból gardła i kaszel,
- pomaga zwalczać pasożyty.
Jak zbierać bez lilak?
Aby skorzystać z powyższych korzyści, nie warto czekać ani chwili dłużej, gdyż sezon na bez trwa właśnie w maju. Kwiaty bzu najlepiej zrywać w suchy dzień i tylko z drzew, które rosną z dala od ruchliwych ulic i zanieczyszczeń. Takie zbiory zagwarantują nam najlepszej jakości materiał na pyszny syrop.
Jak zrobić syrop z bzu?
Przepis na syrop z bzu jest banalnie prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w 2 szklanki kwiatów lilaka, 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody oraz połówkę cytryny.
Przygotowania zaczynamy od dokładnego przepłukania bzu, a następnie delikatnego oberwania jego drobnych kwiatków. Następnie gotujemy na wolnym ogniu wodę z cukrem, a całkowicie się rozpuści i zgęstnieje, wyciskamy sok z połowy cytryny i wszystko mieszamy. Tak przygotowanym syropem zalewamy kwiaty bzu i odstawiamy wszystko na około 3 dni. Po tym czasie wystarczy już tylko odcedzić kwiatki i przelać płyn do czystych słoików lub butelek.
Jak pić syrop z lilaka?
Aby odczuć jego działanie, wystarczy już 1 łyżka 2-3 razy dziennie. Oczywiście można pić go prosto z łyżeczki, ale najlepiej smakuje dodany do herbaty.