Kotlety schabowe to klasyczny polski obiad. Podane razem z mizerią i ziemniaczkami smakują naprawdę znakomicie. Przygotowując je, najczęściej moczymy je w mleku i cebuli – w końcu tak od lat robiły też nasze babcie, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jest to świetna marynata, jednak my znamy jeszcze lepszy sposób, by wydobyć smak i aromat z mięsa.

Przepyszna marynata do kotletów schabowych

Żeby kotlety schabowe wyszły naprawdę wyjątkowo smaczne, ważny jest nie tylko odpowiedni dobór mięsa, ale też sposób jego przygotowania. Dobra marynata potrafi całkowicie odmienić smak tej potrawy.

W tym celu doskonale sprawdzi się majonez z kilkoma innymi dodatkami. Jego kremowa konsystencja i wyrazisty smak będą świetnie komponować się z mięsem na kotlety. Uczyni je też bardzo delikatnym i nada mu soczystości. Dodatkowo większość potrzebnych składników pewnie macie w swojej kuchni. Okazuje się, że w bardzo prosty sposób można uzyskać naprawdę świetny efekt.

Przepis na marynatę na bazie majonezu

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • świeża natka pietruszki
  • ulubione przyprawy
  • kilka kropel soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wymieszajcie w misce majonez i jajka.
  2. Następnie dodajcie przyprawy, sok z cytryny, świeżą natkę pietruszki.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Zanurzcie w marynacie rozbite kawałki schabu.
  5. Przykryjcie miskę folią i dostawcie do lodówki na 3 godziny.
  6. Możecie też marynować schab w ten sposób przez całą noc.