To danie jest prawdziwą perełką w każdym zeszycie z przepisami. Lista składników jest krótka, a czas przygotowania tylko o kilka minut dłuższy niż przepis na klasyczne schabowe. Aby uzyskać efekt wow, wystarczą tylko 3 niedrogie produkty, które zwykle macie w swoich lodówkach.

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

Jeśli lubicie schabowe, ale nieco się wam już przejadły w swojej klasycznej formie, wypróbujcie przepis na kotlety Zagłoba, które robią furorę na wszystkich imprezach. Aby je przygotować, nie potrzebujecie żadnego specjalnego mięsa czy wyszukanych składników. Wystarczy przygotować kotlety schabowe jak zwykle, a następnie zapiec je z jajkiem sadzonym, szynką i serem. Wszystkie zajmie dosłownie chwilę dłużej niż usmażenie kotletów, gdyż gotowe danie wrzucamy do piekarnika tylko na kilka minut, aby ser się rozpuścił.

Ten przepis daje duże pole do popisu, ponieważ możemy go za każdym razem nieco modyfikować, używając dowolnej szynki i ulubionego typu sera. Pełna dowolność obowiązuje też w kwestii doprawienia schabu. Wystarczy dodać podstawowy zestaw przypraw, czyli sól i pieprz, jednak świetnie sprawdzi się tu też papryka słodka, granulowany czosnek czy suszone zioła.

Przepis na kotlety schabowe Zagłoba

Składniki:

  • 2 plastry schabu ubite na kotlety
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry szynki
  • 3 jajka (2 sadzone + 1 do panierki)
  • sól i pieprz, papryka słodka mielona
  • mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Plastry schabu cienko rozbijamy tłuczkiem i każdy z nich posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką.

2. W jednym naczyniu roztrzepujemy jajko, w drugim nasypujemy mąkę, a w trzecim bułkę tatą. Wszystkie kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku oraz bułce i smażymy na oleju, aż będą złociste z obu stron. Następnie na tej samej patelni smażymy jajka sadzone

3. Usmażone kotlety przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym układamy jajko sadzone, a na nim po plastrze szynki i sera. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby ser się roztopił.