W wolne weekendy lubimy pichcić wieloskładnikowe dania, ale w tygodniu często przygotowujemy posiłki na zapas lub sięgamy po proste, jednogarnkowe receptury. Jednym z takich smakołyków jest poniższy przepis, do którego potrzebujecie jedynie kurczaka, ryżu i kilku podstawowych przypraw. Wystarczy chwila pracy, a cała reszta zrobi się już sama.
Co można zrobić z kurczaka na szybko?
Jeśli macie w lodówce udka lub pałki z kurczaka i nie wiecie, co z nich przyrządzić, weźcie trochę ryżu i podstawowe przyprawy, a w mig wyczarujecie obiad, który robi się właściwie sam. Z tego krótkiego zestawu składników powstanie pyszny i prosty kurczak pieczony na ryżu, którym z pewnością naje się cała rodzina, a po gotowaniu nie będzie zbyt dużo zmywania, bo wszystko robi się w jednym naczyniu.
Jak upiec kurczaka z ryżem? Jedyne, co musicie zrobić to zamarynować mięso w ulubionych przyprawach i odrobinie tłuszczu, a potem ułożyć je na suchym ryżu i zalać wszystko bulionem. Koniecznie zapiszcie ten przepis, bo pieczony kurczak z ryżem uratuje was jeszcze nie raz.
Kurczak pieczony na ryżu - przepis
Składniki:
- 3 pałki lub udka kurczaka,
- 200 g suchego ryżu,
- 2 średnie cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,7 l bulionu,
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
- po pół łyżeczki soli i pieprzu,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka wrzucamy do dużej miski, zalewamy olejem, zasypujemy ulubionymi przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki cebulkę i smarujemy naczynie żaroodporne olejem, po czym wysypujemy całe dno suchym ryżem i zalewamy bulionem. Na tym układamy plastry cebuli i zamarynowane wcześniej mięso, a następnie całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Teraz już tylko cierpliwie czekamy około 70 minut i kurczak pieczony na ryżu jest gotowy.
Źródło: przepisyjoli.com