Przekąski po pracy czy do wieczornego filmu to z reguły klasyczne chrupki czy kukurydziane placki typu tortilla. Niestety za paczuszkę tych smakołyków musimy zapłacić coraz więcej, a gramatury nie przybywa. Zamiast przepłacać, zróbcie jeden z najsmaczniejszych dodatków do dipów czy hummusu. Zróbcie znacznie więcej, mogą być przechowywane w puszce czy zakręcanym słoiku. Paluszki chlebowe robią się praktycznie same.

Jak zrobić aromatyczne i chrupiące paluszki chlebowe?

Paluszki chlebowe wzbogacane dwoma rodzajami sera znikną szybciej, niż wam się wydaje. Zróbcie podwójną porcję, aby starczyło na nieco dłużej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczka masła,
  • 100 g sera typu cheddar lub gouda,
  • 50 g fety,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • posiekana natka pietruszki,
  • szczypta oregano,
  • jeden ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia wsypcie do miski - uprzednio przesiane przynajmniej dwukrotnie. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze lepsze wyniki, warto dodać mąkę chlebową, która nadaje lepszej tekstury. Wbijcie jajko i dolejcie mleko do mieszanki. Wyróbcie ręką lub za pomocą miksera. Dodajcie ser cheddar i fetę. Posypcie oregano, matką pietruszki i zetrzyjcie czosnek na tarce. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki. Pozostawcie nieco tartego sera, aby dodać go na koniec. Doprawcie solą i cukrem. Na koniec dodajcie masło.

Przełóżcie placek na stolnicę lub matę silikonową i rozwałkujcie na około 1cm płat. Wytnijcie dowolne kawałki. Rozgrzejcie olej w garnku i smażcie przez około 30 sekund. Wyjmijcie na ręcznik papierowy i posypcie niewielką ilością sera, gdy jeszcze są ciepłe. Podawajcie je z sosem czosnkowym lub masłem rozmarynowym.

Jak wykorzystać resztki chleba, aby zrobić przekąski?

Skórki oraz miąższ chleba, to najczęstsze resztki, jakie pozostają w kuchennej szafce. Jeżeli noszą ślady rozwijającej się pleśni, należy je wyrzucić bez wyrzutów sumienia. W przypadku czerstwych kawałków można pokusić się o pyszny deser lub tosty maczane w mieszance jajka i mleka.

Deser z chleba jest powszechnie znany w Anglii jako bread pudding. Kawałki chleba są zapiekane pod pierzynką z śmietanowo-jajecznej masy. Dodatek żurawiny, rodzynek i orzechów sprawia, ze nikt nie pomyśli, że to deser z resztek.