Lubicie pożywne i sycące śniadania, które dodają wam energii na cały dzień? To nie tylko klasyczna owsianka czy granola. Z reguły podawana jest także kasza manna z dodatkiem owoców czy syropu malinowego. Szukając czegoś, co jednocześnie zadba o wasze jelita, przerzućcie się na niepaloną kaszę gryczaną. Z niej możecie przygotować zdrową i bardzo sycącą owsiankę gryczaną, która stanie się waszym numerem jeden na liście smakołyków śniadaniowych. Zapomnijcie o mleku, dodacie do niej jeszcze zdrowszy składnik, który podkręci przemianę materii i zapomnicie o wzdętym brzuchu.

Jak przygotować owsiankę gryczaną na kefirze?

Wystarczy niewielka miseczka i łyżka - taka owsianka jest przygotowywana na zimno, dzięki czemu zyskujecie jeszcze więcej witamin i właściwości odżywczych.

Składniki:

  • szklanka kefiru naturalnego (opcjonalnie maślanki),
  • łyżka kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną przepłuczcie dokładnie w zimnej wodzie kilkakrotnie. Przełóżcie na sitko i dobrze wysuszcie. Wybierajcie najlepiej tę ekologiczną, która nie zawiera śladu pestycydów czy innych środków ochrony roślin przed insektami. Zalejcie ją kefirem lub maślanką. Odstawcie na noc. Dzięki temu kasza będzie stopniowo pęcznieć i stawać się coraz miększa. Rano wystarczy doprawić odrobiną soli. Możecie przygotować ją z podwójnej porcji. Do tak zrobionej owsianki gryczanej dodajcie ulubione owoce sezonowe lub te z puszki. To podstawowy przepis, który możecie nieznacznie modyfikować.

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest przez jednych uwielbiana, inni zaś nie pałają do niej zbytnim zachwytem. Warto jednak się jednak do niej przekonać, gdyż jest skarbnicą witamin i minerałów. Jest bogata także w błonnik, ale to nie jedyne jej zalety:

  •  zawiera ona związki fenolowe, które maja działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne,
  • pomaga obniżać poziom złego cholesterolu,
  • zawiera witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas oraz witaminę C,
  • ma działanie prebiotyczne, co wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego
  • związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym,
  • nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię,
  • jest źródłem rutyny, która wspiera układ krwionośny i uszczelnia naczynia.