Każdy łasuch, który kocha słodycze zgodzi się, że najlepiej smakuje świeże, jeszcze lekko ciepłe ciasto domowej roboty. Często jest przy nim trochę pracy, dlatego rzadko mamy czas i chęci na przygotowanie takich wypieków. A przecież wystarczy skorzystać z prostego przepisu na ciasto, które robi się szybko i pasuje na każdą okazję. 

A do tego nigdy się nie nudzi. Jak to możliwe? To przepis na uniwersalne ciasto owocowe. Możecie przygotować je z dowolnymi owocami - truskawkami, jabłkami czy rabarbarem. Pasuje do niego wszystko, co będziecie mieli pod ręką. W ten sposób z jednego przepisu można upiec bardzo różne ciasta, a wszystkie wychodzą pyszne. 

Jak zrobić smaczne ciasto, które zawsze wychodzi?

Poniżej znajdziecie przepis właśnie na takie proste ciasto. Każdy powinien sobie z nim poradzić pod warunkiem, że będzie pamiętał o kilku zasadach, które mają zastosowanie przy większości wypieków. Jeśli korzystamy ze składników, które znajdują się w lodówce, trzeba je wcześniej wyjąć - wszystkie produkty powinny mieć tę samą temperaturę. Nigdy też nie mieszamy masy zbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą. Im dłużej będziemy mieszać, tym więcej powietrza dostanie się do środka i z ciasta może wyjść zakalec

Nie powinno się także otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Przez spadek temperatury ciasto piecze się wolno i nierównomiernie. Czekajcie cierpliwie, a pod koniec pieczenia sprawdźcie za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już gotowe. 

Prosty przepis na ciasto z owocami

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ulubione owoce, np. truskawki lub rabarbar

Przygotowanie:

  1. Składniki, które znajdują się w lodówce, czyli mleko oraz jajka, wyjmijcie wcześniej z lodówki. 
  2. Owoce umyjcie i rozłóżcie na papierowych ręcznikach. Zaczekajcie aż wyschną. 
  3. Następnie wbijcie jajka do miski, dodajcie oba rodzaje cukru i ubijcie na jasną masę.
  4. W kolejnym kroku wlejcie szklankę mleka, pół szklanki oleju i ponownie wymieszajcie.
  5. Wsypcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszajcie wszystkie składniki mikserem albo trzepaczką, aż się połączą i masa będzie jednolita. 
  6. Okrągłą formę posmarujcie masłem i oprószcie mąką. Można też wyłożyć ją papierem do pieczenia - wówczas trzeba z niego wyciąć gruby pasek i przykleić do boków natłuszczonych masłem. 
  7. Wlejcie ciasto do formy. Na wierzchu ułóżcie osuszone owoce. 
  8. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie ciasto od 35 do 40 minut. Pod koniec za pomocą drewnianego patyczka sprawdźcie, czy ciasto jest już upieczone. Smacznego!