Nic tak nie pobudza, jak dobre śniadanie z rana. To nie tylko nudne kanapki z serem i szynką. Postawcie na coś znacznie bardziej sycącego, co zaspokoi głód i pozwoli wam myśleć logicznie przez cały dzień. Ten koktajl jest nie tylko smaczny, ale także poprawia przemianę materii. Oczyszcza jelita i sprawia, ze czujecie się znacznie lżejsi. Wypróbujcie go zamiast tradycyjnej kawy czy herbaty do posiłku. To także alternatywa dla batoników musli, które zawierają zbyt dużo cukrów prostych i węglowodanów. Im więcej błonnika w diecie, tym wasz układ pokarmowy wam podziękuje. Pamiętajcie tylko, że dostarczając go codziennie, popijajcie duże ilości wody. Wypróbujcie nasz przepis.

Jak zrobić koktajl śniadaniowy?

Nie musicie się obawiać, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera o większej mocy i gotowe. Sprawdzą się także te do smoothie, które mają poręczne pojemniki w formie butelek, od razu do zabrania ze sobą.

Składniki:

  • 5 śliwek suszonych,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki płatków owsianych lub orkiszowych,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka siemienia lnianego.

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie oczyśćcie z ewentualnych drobinek po usunięciu mechanicznym pestek.
  2. Następnie podprażcie na suchej patelni płatki z siemieniem lnianych - to doda im orzechowego posmaku.
  3. Jeżeli nie macie czasu i spieszycie się, możecie pominąć ten etap.
  4. Następnie doprawcie cynamonem i solą.
  5. Na koniec dodajcie jogurt lub kefir.
  6. Wszystko zblendujcie w blenderze i podawajcie z dodatkową szczyptą cynamonu lub miodem.
  7. Jeżeli chcecie, by był nieco gęstszy, dodajcie płatków, jeżeli rzadszy, wystarczy dolać wody przegotowanej.

Jakie śliwki wybrać, aby sprawdziły się w oczyszczającym koktajlu?

Suszone śliwki powinny być dobrej jakości i sprawdzonej firmy. Niestety wybierając te pierwsze z brzegu, możemy naciąć się na resztki i pozostałości z pestek. To grozi uszczerbkiem zębów oraz drobnymi nieprzyjemnościami. Dodatkowo warto szukać tych kalifornijskich, które mają niesamowity smak oraz konsystencję.

Dobrym pomysłem jest także zwrócenie uwagi na śliwkę nałęczowską, która charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i witamin. Coraz częściej można znaleźć owoce suszone typu soft, które po ususzeniu, są poddawane parze wodnej. Ona zapewnia im miękkość i smakowity środek.