Macie ochotę na mały, kulinarny eksperyment? Zamiast marynować kurczaka w klasycznej marynacie, zróbcie własną z dodatkiem 1 szczególnego produktu. To właśnie on sprawi, że kurczak wyjdzie wspaniale soczysty i idealnie miękki. Co więcej, pewnie macie ten składnik w domu, a nawet jeśli nie - kosztuje jedynie kilka złotych. 

Patent na pysznego i soczystego kurczaka

Woda gazowana kojarzy się głównie z doskonałym dodatkiem do naleśników – dzięki niej wychodzą one idealnie puszyste. Z powodzeniem możecie jednak zastosować ją także podczas przygotowywania dania mięsnego.

Namoczenie kurczaka w wodzie gazowanej pozwoli go odpowiednio zamarynować, ale także poprawi jego strukturę. Mięso wyjdzie wtedy soczyste i bardzo delikatne. Wodę przyprawcie ulubionymi przyprawami i moczcie kurczaka w takiej mieszance przez godzinę

O czym jeszcze pamiętać, przygotowując kurczaka?

Pamiętajcie, że mięso z kurczaka nie potrzebuje długiego smażenia czy pieczenia. Jeśli będziecie przeciągać ten czas – wyjdzie suche i niesmaczne.

Żeby mięso wyszło miękkie i soczyste, warto też nakryć je folią aluminiową lub zawinąć w pergamin lub rękaw do pieczenia. Ważne jest również to, żeby nie dociskać go do blaszki lub patelni. W ten sposób woda z wnętrza mięsa wydostanie się na zewnątrz, a kurczak nie wyjdzie soczysty.