Jeśli nie jesteście fanami mazurków, to ciasto godnie je zastąpi i dodatkowo będzie wymagało znacznie mniej pracy. Nie musicie bowiem zagniatać ciasta kruchego, a potem pilnować go w piekarniku, aby idealnie się zarumieniło, bo zamiast niego wykorzystacie zwykłe krakersy. Zobaczcie, jak łatwo robi się to efektowne ciasto bez pieczenia, a będziecie przygotowywali je na każdą okazję. 

Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia

Aby przygotować przepyszny i pięknie prezentujący się deser, wcale nie musicie się narobić. Wystarczą tylko 2 paczki słonych krakersów, puszka gotowej masy kajmakowej, dżem porzeczkowy, budyń i prosta masa śmietanowa, a powstanie genialne ciasto bez pieczenia. Z tego zestawu powstanie obłędna mieszanka smaków i piękne połączenie kolorów cieszące oko. Zobaczcie genialny przepis pochodzący z Instagrama @kuchenne_mecyje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Proste przekładane ciasto bez pieczenia 

Składniki:

  • 500g krakersów,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 125g masła,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  •  3 łyżki gorącej wody,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 250 g dżemu porzeczkowego,
  • 50 g czekolady.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Gdy przestygnie, dodajemy do niego miękkie masło i dokładnie miksujemy całość na gładki krem.

W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę z serkiem mascarpone . Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niej łyżkę ubitej masy śmietanowej i dokładnie łączymy. Następnie żelatynową masę dodajemy do reszty ubitej śmietany i miksujemy całość. 

Blachę wykładamy krakersami i wylewamy na nie masę budyniową. Całość wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą krakersów, a następnie smarujemy je masą krówkową. Teraz układamy ostatni poziom krakersów, smarujemy go dżemem i wykładamy na górę masę śmietankową. Całość posypujemy po wierzchu startą czekoladą i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Źródło: Instagram.com/kuchenne_mecyje