Jeśli nie jesteście fanami mazurków, to ciasto godnie je zastąpi i dodatkowo będzie wymagało znacznie mniej pracy. Nie musicie bowiem zagniatać ciasta kruchego, a potem pilnować go w piekarniku, aby idealnie się zarumieniło, bo zamiast niego wykorzystacie zwykłe krakersy. Zobaczcie, jak łatwo robi się to efektowne ciasto bez pieczenia, a będziecie przygotowywali je na każdą okazję.
Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia
Aby przygotować przepyszny i pięknie prezentujący się deser, wcale nie musicie się narobić. Wystarczą tylko 2 paczki słonych krakersów, puszka gotowej masy kajmakowej, dżem porzeczkowy, budyń i prosta masa śmietanowa, a powstanie genialne ciasto bez pieczenia. Z tego zestawu powstanie obłędna mieszanka smaków i piękne połączenie kolorów cieszące oko. Zobaczcie genialny przepis pochodzący z Instagrama @kuchenne_mecyje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.
Proste przekładane ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 500g krakersów,
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 125g masła,
- 300 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 250 g dżemu porzeczkowego,
- 50 g czekolady.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Gdy przestygnie, dodajemy do niego miękkie masło i dokładnie miksujemy całość na gładki krem.
W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę z serkiem mascarpone . Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niej łyżkę ubitej masy śmietanowej i dokładnie łączymy. Następnie żelatynową masę dodajemy do reszty ubitej śmietany i miksujemy całość.
Blachę wykładamy krakersami i wylewamy na nie masę budyniową. Całość wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą krakersów, a następnie smarujemy je masą krówkową. Teraz układamy ostatni poziom krakersów, smarujemy go dżemem i wykładamy na górę masę śmietankową. Całość posypujemy po wierzchu startą czekoladą i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Źródło: Instagram.com/kuchenne_mecyje