Drobinki ze zdjęcia mogą wam przypominać kaszę pęczak lub prażony amarantus, ale nie jest to żaden z tych produktów. Mało kto je zna, a zdecydowanie zasługują na dużo większą popularność. Wszystko dlatego, że kryje się w nich nie tylko mnóstwo pysznego smaku, ale i wiele wartościowych składników. Poznajcie zalety tej wyjątkowej kaszy, a od razu zapragniecie jej spróbować.
Nieznane drobinki o wielu zastosowaniach
To nic innego jak kasza coix, zwana też łzami Hioba, czyli nasiona łzawicy ogrodowej. Uprawia się ją głównie w Azji i to właśnie tam jest najbardziej popularna. Stosuje się ją jako zamiennik ryżu i podaje do przeróżnych potraw, robi z niej mąkę, a nawet produkuje napój. Jak smakuje kasza coix? Ten wyjątkowy składnik wyróżnia się spośród wszystkich innych kasz, jakie kupujemy na co dzień, gdyż ma przyjemny orzechowy posmak i lekko ziołowy aromat. Od kilku lat można ją jednak spotkać już w innych zakątkach świata, w tym w Polsce. Dlaczego warto ją jeść? Okazuje się, że powodów jest całkiem sporo.
Właściwości kaszy coix
Przede wszystkim jest pożywna i sycąca, a do tego bardzo zdrowa, gdyż zawiera sporo błonnika pokarmowego i cenne polifenole oraz aminokwasy. Dzięki tym składnikom pomaga zwalczać wiele popularnych dolegliwości:
- ma właściwości przeciwzapalne,
- wspomaga pracę układu pokarmowego,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wzmacnia odporność,
- pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości, więc zapobiega podjadaniu,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- wspomaga układ nerwowy,
- pozytywnie działa na układ krążenia,
- działa antyalergicznie
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- poprawia wygląd włosów,
- wzmacnia paznokcie.
Jak przygotować kaszę coix?
Aby skorzystać z powyższych korzyści, wystarczy zajadać tę kaszę do obiadu lub stosować jako dodatek do sałatek czy bowli. Musimy jednak pamiętać, że te ziarenka najpierw moczy się przez około 1 godzinę, a potem gotuje w tej samej wodzie przez około 25 minut.
Kasza coix - gdzie kupić?
Ten typ kaszy najłatwiej zamówić w sklepach internetowych, jednak coraz częściej pojawia się też w dużych marketach. Warto jednak mieć na uwadze, że nie jest to najtańszy produkt, bo za 500 g musimy zapłacić około 20 zł.