W zależności jak układacie swój dzień, śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem. Zdarza się, że nie macie czasu i wybiegacie w pośpiechu po małej czarnej. To może powodować wzdęcia, rozstrój żołądka oraz wahania nastroju na dłuższą metę. Warto dodać do kawy wartościowy składnik, który utrzyma poczucie sytości i nie pozwoli na drastyczne zachowania organizmu. Piliście już kawę po belgijsku? Nie? Czas to zmienić.

Jak zrobić kawę po belgijsku?

Kawa po belgijsku zyskuje coraz większą popularność ze względu na zawartość kurzego białka. Podobnie jak kawa po szwedzku syci i sprawia, że mamy więcej energii do działania. Zastąpcie klasyczne mleko lub napój owsiany tym składnikiem, a wasza poranna rutyna odmieni się bezpowrotnie.

Składniki:

  • białko z jednego jajka,
  • kawa z 1 espresso,
  • szklanka wody,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Ubijcie za pomocą miksera białko razem ze szczyptą soli i cukru.
  2. Piana powinna być gęsta, biała i lśniąca.
  3. Zaparzcie kawę z 1 espresso lub dowolnej kawy rozpuszczalnej.
  4. Połączcie z wodą i ułóżcie na górze pianę z białka.
  5. Doskonale smakuje w połączeniu z cynamonem lub gorzkim kakao.

Jak dopasować stopień zmielenia kawy do ulubionej metody parzenia?

Kawa będzie smakować wyśmienicie, jeżeli tylko dopasujecie metodę parzenia i stopień zmielenia. To bardzo ważne, aby móc wykrzesać z ulubionych ziaren jak najwięcej smaku. Nieprawidłowe zmielenie może sprawić, że zniechęcimy się do danej mieszanki arabiki czy robusty. Aby temu zapobiec, mamy dla was niezłą ściągawkę, która pomoże w doborze odpowiedniej metody:

  •     ekspres ciśnieniowy - zmielone na miałko ziarna będą doskonałym wyborem. To zagwarantuje kremową piankę i pełny aromat.
  •     ekspres kolbowy - drobno mielone ziarna będą idealne. Zaopatrzcie się w młynek żarnowy.
  •     french press - optymalnym rozwiązaniem będzie średnie zmielenie, które pozwoli na swobodny przepływ naparu kawowego.
  •     drip - grubsze zmielenie sprawi, że nie będziemy czuć smaku pyłu - odpowiednio napowietrzona kawa będzie kluczem do sukcesu
  •     tradycyjna kawiarka - ziarna przy średnim stopniu zmielenia będą dobre ze względu na otwory sitka. Dzięki temu nie przedostaną się do naparu.