Okres na kiszenie ogórków na zimę trwa w najlepsze. Ale czy na pewno jest to czas idealny? Okazuje się, że i na to jest odpowiednia okazja. Kiszenie ogórków w idealnym momencie ma sprawić, że będą one chrupiące i jędrne przez długi czas. Nawet, jeżeli jesteście weteranami kiszenia ogórków, taki patent może się wam przydać - w końcu każdy chce, żeby jego ogórki były jak najsmaczniejsze. 

Kiedy kisić ogórki?

Idealną porą na kiszenie ogórków jest przełom lipca i sierpnia oraz końcówka sierpnia. U schyłku lata warzywa te są jeszcze świeże i tańsze niż na początku. Ważne, by używać sztuk, które niedawno zostały zerwane. Dobrze jest więc zaopatrzyć się w ogórki u znajomego rolnika, w sprawdzonym warzywniaku lub po prostu wyhodować je samodzielnie i zerwać. W ostatnim przypadku macie całkowitą pewność co do świeżości i jakości ogórków. 

Należy jednak pilnować nie tylko pory miesiąca, ale i dnia. Musicie więc zapamiętać, aby unikać kiszenia ogórków w upały, bo zbyt wysoka temperatura sprawi, że ukiszą się za szybko, przez co będą sflaczałe i kwaśne.

Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

Wybierając ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze - rozmiar. Powinny być dość drobne i jednakowej wielkości, absolutnie nie przerośnięte. Ogórki o różnych rozmiarach nie ukiszą się równomiernie, a przerośnięte będą pełne wody i z trudem zmieszczą się w słoikach. Po drugie - odmiana. Gruntowe ogórki idealne do kiszenia to Izyd, Hermes, Cezar, Polan, Lider i Octopus. Jeśli nie jesteście pewni odmiany, zwróćcie uwagę na to, żeby wybrane ogórki miały niewielką komorę nasienną i były pozbawione żółtych plam. Po trzecie - skórka. Dobre ogórki rozpoznacie po tym, że ich skórka jest dość cienka i pełna małych brodawek

Jak zrobić smaczne ogórki kiszone?

Przed kiszeniem ogórki zawsze należy wymoczyć w zimnej wodzie, co zapewni im chrupkość i jędrność. Nie ma też co żałować dodatków - wrzućcie do słoików czosnek, chrzan, koper, a także liście dębu, wiśni lub porzeczki.

Jeśli chcecie, by ogórki szybciej się ukisiły, zalejcie je ciepłą wodą. Pamiętajcie też o złotej proporcji zalewy do ogórków, która wynosi 1 łyżkę soli na każdy 1 litr wody. Tak przygotowana marynata sprawi, że ogórki wyjdą maksymalnie chrupkie i wyraziste w smaku.