Winogrona to jeden z najpopularniejszych wyborów w warzywniakach i marketach. Są tam dostępne właściwie przez cały rok, jednak sezon na zbiory tych pyszności przypada właśnie teraz, więc to szczególnie dobry moment, aby je pałaszować. Jak to robić? Zwykle zajadamy te owoce na surowo lub dodajemy do sałatek owocowych czy galaretki, ale to nie wszystko, co można z nich wyczarować. Poznajcie przepis na kiszone winogrona, a oszalejecie na jego punkcie.

Kiszone winogrona - mało znany przysmak

Zastanawialiście się kiedyś, czy można kisić winogrona? Okazuje się, że to fantastyczny pomysł, choć mało kto o tym wie. Mało tego, to banalnie proste i zawsze się udaje, gdyż wystarczy tylko zalać owoce prostą marynatą z wody, soli, miodu oraz kilku przypraw, a następnie cierpliwie poczekać. Już po kilku dniach zmienią się w prawdziwy przysmak.

Jak jeść kiszone winogrona?

Te wyjątkowe domowe kiszonki mogą być tańszą alternatywą dla oliwek, które tak często kupujemy w sklepach. Kiszone winogrona to genialny produkt w kuchni, gdyż świetnie sprawdzają się w sałatkach czy jako dodatek do serów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wyjadać je prosto ze słoiczka, a uwierzcie nam, że trudno będzie się od tego powstrzymać. Lepiej od razu zróbcie więc większą porcję. Dokładny przepis znajdziecie poniżej.

Kiszone winogrona - przepis

Składniki:

  • ciemne winogrona
  • 1 l przefiltrowanej wody
  • 25 g soli morskiej
  • pół szklanki miodu
  • po 4 sztuki goździków, ziela angielskiego i zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Zimną wodę mieszamy z miodem i solą aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie dokładnie myjemy winogrona, odrywamy je z kiści i wkładamy do wyparzonych słoików.  Do każdego naczynia dorzucamy przyprawy po równo i wszystko zalewamy słodko-słoną wodą. Mocno zakręcamy wieczka słoików i odstawiamy je w ciemne miejsce na 4-5 dni. Po otwarciu przechowujemy kiszone winogrona w lodówce.